Οικονομία|16.06.2024 22:28

Τιμές «φωτιά» σε φρούτα και λαχανικά - Η «έκρηξη» τιμών, οι ελλείψεις και η κλιματική αλλαγή

Newsroom

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα, στα φρούτα και στα λαχανικά, με την ακρίβεια να συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά.

Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το επόμενο διάστημα ενώ οι καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν όλο και λιγότερα και τα απολύτως απαραίτητα ή ακόμα και τίποτα!

«Λιγότερα σίγουρα, καμιά φορά και καθόλου» ανέφερε συγκεκριμένα καταναλωτής στο OPEN και στον Άρη Κουτσιούκη, ενώ άλλος καταναλωτής υπογράμμισε: «Μέχρι και 100% αύξηση παρατηρείς στα οπωροκηπευτικά».

Πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή

Όπως λένε οι αγρότες, η κλιματική κρίση προκαλεί μειωμένη παραγωγή προϊόντων. Σε αυτά προστίθονται οι καταστροφές από τις βροχές και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Έτσι φτάνουμε σε αυξήσεις στα κεράσια κατά 15% με 20% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια κατά 10% με 15% όπως και στα καρπούζια και στα πεπόνια. Επίσης η ακαρπία, όπως για παράδειγμα στην ελιά, είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα. 

«Έκρηξη» τιμών

Έκρηξη τιμών παρουσιάζεται και στα κηπευτικά. Τα αγγουράκια στη χονδρική εκτοξεύτηκαν σε είκοσι ημέρες από 0,50 λεπτά το κιλό στα 0,80 λεπτά.  Οι πιπεριές από 0,80 λεπτά το κιλό πήγαν στο 1,30 ευρώ. Μια αύξηση της τάξεως του 62,5%. Και οι ντομάτες από 0,60 λεπτά το κιλό, σε είκοσι ημέρες έφτασαν το 1 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66,6%.

Στην πορεία, βέβαια, από τη χονδρική στα ράφια των σούπερ μάρκετ προστίθενται κι άλλες αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 47% με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ελλείψεις και ακρίβεια σε αγροτικά προϊόντα

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ λόγω της κλιματικής κρίσης καταγράφονται διεθνώς ελλείψεις και ακρίβεια σε δημητριακά, γαλακτοκομικά και επτά αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, πορτοκάλια, καφέ, κακάο και κρασί.  Η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών ειδικά στη Βραζιλία, αναμένεται να δημιουργήσει νέα αύξηση τιμών της τάξης του 20% και στους χυμούς πορτοκαλιού.

ακρίβειαφρούταανατιμήσειςειδήσεις τώραειδήσειςλαχανικά