Οικονομία|29.06.2024 13:10

Τουρκία: Έρχεται το μεγαλύτερο φορολογικό πακέτο των τελευταίων 20 ετών - Ιδού οι νέοι φόροι

Μαρία Ζαχαράκη

Μια έντονη ατζέντα περιμένει την Τουρκία μετά την 9ήμερη ραστώνη του μπαϊραμιού τον Ιούνιο με το περισσότερο πολιτικό, παρά οικονομικό πακέτο που κατατίθεται στην τουρκική βουλή και περιλαμβάνει μία άνευ προηγουμένου φορο-επιδρομή και συζητήσεις περί «ομαλοποίησης» στην εσωτερική πολιτική.

Το φορολογικό πακέτο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ όχι μόνο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αλλά και εντός της κυβέρνησης για τα αντιλαϊκά του μέτρα. Ακόμη ξεκαθαρίζεται το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη δέσμη, καθώς συνδέονται στενά με την τσέπη των πολιτών.

Ένα από τα επίμαχα σημεία είναι και η χρέωση για τα ταξίδια των Τούρκων στο εξωτερικό, η οποία θα αυξηθεί από 150 λίρες σε 1500 λίρες, αλλά ο ισχυρισμός ότι θα ήταν 3.000 λίρες έφερε στο προσκήνιο μία φερόμενη υφέρπουσα κόντρα μεταξύ Τούρκου προέδρου και υπουργού Οικονομίας, με τον πρώτο να επιμένει στις 1500 λίρες χαράτσι.

4 ώρες, 4 αιτήματα και άλλη μια πικρή συνταγή...

Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι ενδο-κυβερνητικές συζητήσεις για το φορολογικό πακέτο, σημαντικό θέμα έγινε επίσης η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του CHP και του Σιμσέκ στις αρχές της εβδομάδας.

Στο πλαίσιο των βημάτων για την επαναφορά στην πολιτική ομαλοποίηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο Γιαλτσίν Καράτεπέ, αντιπρόεδρος του CHP, αρμόδιος για το υπουργείο Οικονομικών, συναντήθηκαν για 4 ώρες και 15 λεπτά. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε τα θέματα της ενδιάμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού, της σημαντικής αύξησης των συντάξεων, της αύξησης των γεωργικών ενισχύσεων και της εξάλειψης της αδικίας στη φορολογία.

Το μυστικό της 4ωρης συνάντησης

Όπως έγινε γνωστό, ο Σιμσέκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τη σφιχτή νομισματική πολιτική και ότι δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός. Το μήνυμα, που φέρεται να έδωσε ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας είναι "αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί και η μείωση του πληθωρισμού θα πραγματοποιηθεί".

Από την άλλη πλευρά, στα πολιτικά λόμπι της αντιπολίτευσης το μήνυμα Σιμσέκ αποτυπώθηκε ως εξής: "Δεν υπάρχει καμία αύξηση μισθών στον ορίζοντα. Η πικρή συνταγή θα γίνεται μέρα με τη μέρα πιο πικρή".

Με το γενικό νομοσχέδιο, θα εισαχθούν φόροι σε κάθε τομέα, από ακίνητα μέχρι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, από εταιρικό φόρο μέχρι διεθνή τέλη εξόδου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (TEPAV), ο προϋπολογισμός του 2024 αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται εν μέσω σημαντικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Κύριες Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις:

1. Ακίνητα και Καταπιστεύματα:

  • Κατάργηση φορολογικών εξαιρέσεων στις υπεραξίες από ακίνητα.
  • Μη χορήγηση φορολογικών απαλλαγών για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 25000 λιρών.
  • Απαλλαγή πέντε ετών μόνο για μία κατοικία.

2. Εταιρικοί Φόροι:

  • Ελάχιστος εταιρικός φόρος 15% για πολυεθνικές εταιρείες.
  • Ελάχιστος εταιρικός φόρος 2% του τζίρου και 25% της βάσης στην Τουρκία.
  • Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έργα μέσω κατασκευής-λειτουργίας-μεταβίβασης από 25% σε 30%.

3. Μηχανοκίνητοι Ταχυμεταφορείς:

  • Υποχρεωτική φορολογική εγγραφή, τήρηση βιβλίων και υποβολή δηλώσεων.
  • Εισπράξεις μόνο μέσω τουρκικών τραπεζικών λογαριασμών με παρακράτηση φόρου 15% από τις τράπεζες.

4. Αύξηση Τελών:

  • Επαναπροσδιορισμός των διεθνών τελών αναχώρησης, με εισοδηματικό στόχο 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών για το 2024.

5.Κρυπτονομίσματα:

Εισαγωγή φόρου συναλλαγών 0,03% στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αναμενόμενα έσοδα 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως.

6.Αυστηρότερες Κυρώσεις:

  • Αύξηση ποινικών κυρώσεων για φορολογικές παρατυπίες και μη έκδοση αποδείξεων.
  • Περιορισμός απαλλαγών για οχήματα με αναπηρία και φορολόγηση κληρονόμων.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους τομείς των ακινήτων, των πολυεθνικών επιχειρήσεων, και των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα. Παραμένει να φανεί αν τα μέτρα θα είναι επαρκή για την κάλυψη του προβλεπόμενου ελλείμματος. Το Κοινοβούλιο δεν θα διακόψει τις εργασίες του έως ότου το νέο φορολογικό πακέτο εγκριθεί από τη Βουλή.

φόροιΤουρκίαφορολογικό νομοσχέδιοειδήσεις τώρα