Οικονομία|07.07.2024 16:33

«Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά στην Τουρκία: Εκτινάχθηκαν οι τιμές του ρεύματος - Απλησίαστα τα ενοίκια

Μαρία Ζαχαράκη

«Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά στην Τουρκία, με αύξηση 38% στις τιμές του ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα η χώρα βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε αυξήσεις ενοικίων.

Ειδικότερα, η τουρκική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοίνωσε αύξηση στις τιμές λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 38% για τους οικιακούς συνδρομητές, 30% για τους αγρότες και 20% για χαμηλο-εισοδηματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με την αύξηση αυτή, το κόστος για την κατανάλωση 100 kWh ανέρχεται πλέον σε 207,23 TL (6 ευρώ). Τα νέα τιμολόγια ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2024.

Eurostat: Η Τουρκία μακράν ο ηγέτης στην Ευρώπη στην αύξηση των ενοικίων

Την ίδια ώρα, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε αυξήσεις ενοικίων, με ετήσια αύξηση 125%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για την περίοδο Μάιος 2023-Μάιος 2024. Η Ουγγαρία ακολουθεί με αύξηση 12,8%. Το ανώτατο όριο αύξησης του 25% για ενοικίαση έληξε την 1η Ιουλίου 2024, και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί. Πλέον, οι αυξήσεις ενοικίων θα υπολογίζονται βάσει του ετήσιου πληθωρισμού, που ξεπερνά το 70%.

Τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη εκτινάχθηκαν κατά 301%, ενώ στην Άγκυρα οι ενοικιαστές αντιμετώπισαν μέση αύξηση 141%.

Οι μεσίτες αναφέρουν ότι η στέγαση είναι τεράστιο πρόβλημα, με τη ζήτηση για ενοικίαση να αυξάνεται, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτια, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών ενοικίων.

Τουρκίαακρίβειαρεύμαενοίκιαειδήσεις τώρα