Οικονομία|11.04.2019 22:01

Κλάους Ρέγκλινκ: «H Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της»

Newsroom

«H Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον τόνισε πως το βάρος θα πρέπει να πέσει πλέον στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στο CNBC και σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά ανέφερε πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ και πλέον καταγράφει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που δείχνει ότι επήλθε μια τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας.

Επιπλέον υπογράμμισε πως αν και «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την Ελλάδα», η χώρα «δεν έχει φθάσει στο τέλος του δρόμου». Συγκεκριμένα υποστήριξε πως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν και πως οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε να υποστηρίζει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. «Εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευτεί με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρέγκλινγκ μιλώντας επίσης στην δεξαμενή σκέψης Bruegel στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εφόσον η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, εξοικονομεί ετησίως περίπου 12 δισ. ευρώ, σε πληρωμές τόκων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ.

ESMΚλάους ΡέγκλινγκΔΝΤ