Οικονομία|11.07.2024 07:40

Intrakat: Στα 4,9 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο - Στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη και η μείωση της εξάρτησης από τις κατασκευές

Μαρία Λιλιοπούλου

Με στόχο ένα σταθερό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 – 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από τις κατασκευές και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη των κλάδων ΑΠΕ και ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων προκειμένου ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για τις δύσκολες εποχές, προχωρεί η Intrakat, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Να σημειωθεί ότι ο Ομιλος το 2023 ενίσχυσε σημαντικά τον κύκλο εργασιών και το μικτό κέρδος, ενώ εκτόξευσε το ανεκτέλεστο στο ιστορικό υψηλό 4.9 δισ. ευρώ, από το οποίο το 1,2 δισ. αφορά τη συνεισφορά της Ρουμανίας.

«Ήρθαμε για να μείνουμε» είπε ο επικεφαλής του Ομίλου, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις τον προσεχή Νοέμβριο, οι οποίες θα αφορούν τον μετασχηματισμό του ομίλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία επιδιώκει ισορροπημένη ανάπτυξη στις δραστηριότητές της, έχοντας ως βάση την Ελλάδα και την Ρουμανία, και στοχεύοντας τα επόμενα χρόνια σε ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων, το οποίο προσδιόρισε με ποσοστό 40% στις κατασκευές, 30% στις ΑΠΕ και 30% στα ΣΔΙΤ. Η προσπάθεια για τα έτη 2024 και 2025 θα επικεντρωθεί στην αποφυγή της απόλυτης εξάρτησης από τον τομέα των κατασκευών.

Η Ρουμανία βρίσκεται εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας και εξαιτίας του γεγονότος ότι εκεί υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο ευρωπαϊκών πόρων, ενώ σε γεωπολιτικό επίπεδο θα έχει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει. Ταυτόχρονα στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν προσπάθειες προκειμένου να αναταχθούν τα εργοτάξια της ΑΚΤΩΡ σε Ρουμανία και Ελλάδα, κατι το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην εκ νέου χορηγηση ψήφου εμπιστοσύνης στη θυγατρική από τις ρουμανικές αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η ανάπτυξη της αγοράς της Ρουμανίας προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρία διαθέτει 4 μηχανήματα διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) εκεί, γεγονός που της προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Στις ευκαιρίες για έργα υποδομών, ο κ. Εξάρχου συμπεριέλαβε τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας, ενώ ανέφερε πως εξετάζεται η δημιουργία ΑΚΤΩΡ Ρουμανίας ώστε να «μην αποτελεί ένα ξένο μαγαζί, αλλά θυγατρική της Ελλάδας».

Η Intrakat ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το κομμάτι των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων με τη διοίκηση να σημειώνει ότι η εταιρεία ήδη μπήκε σε όσα ΣΔΙΤ μπορούσε, ενώ ο κ. Εξάρχου δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συμμετοχή και σε παραχωρήσεις άλλων εταιρειών, φέροντας ως παράδειγμα τον ΒΟΑΚ.

Ερωτηθείς για το μετρό της Θεσσαλονίκης και το ζήτημα των διεκδικήσεων, διευκρίνισε ότι αφορούν υποθέσεις του παρελθόντος εκτιμώντας ωστόσο ότι ο δρόμος των διεκδικήσεων είναι ακόμα μακρύς.

Η συνεργασία με τη ΔΕΗ

Αναφορικά με την στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερης σημασίας ακόμα και από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, καθώς ο Ομιλος αποκτά έναν ισχυρό εταίρο για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ θα προσφέρει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο άνω του €1 δισ., αλλά και έργα ΑΠΕ τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο μέλλον.

Στρατηγική του Ομίλου Intrakat, συνέχισε ο κ. Εξάρχου, είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του Ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών €2,5 δισ., ενοποιημένο μικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιημένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBTIDA), ύψους 7,5%.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρούμε ότι έως τότε, θα έχουμε ενισχύσει την κατασκευαστική μας δυνατότητα με εξαγορές που σκοπεύουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Εξάρχου διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ότι αυτές θα αφορούν συμπληρωματικές, μικρότερες εταιρείες που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου.

Ο επικεφαλής της Intrakat έκανε, επίσης, ευρεία αναφορά στις επιδόσεις του Ομίλου το 2023, που τον έφεραν σε μία κορυφαία θέση του κατασκευαστικού κλάδου σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη χρήση είναι ίσως η ιστορικότερη του ομίλου Intrakat, η οποία από ένα σχετικά μικρό μέγεθος, 4η ή 5η μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, σήμερα είναι μία εντελώς διαφορετική εταιρεία με διπλάσιο κύκλο εργασιών και ανεκτέλεστο που έφτασε από το 1,3 δισ. στα 4,9 δισ.ενώ παράλληλα αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της από 560 το 2022 σε 5.800 σήμερα, αλλά και τα προς εκτέλεση έργα από 51 σε 370.

ΔΕΗκατασκευέςειδήσεις τώρα