Οικονομία|12.07.2024 22:11

Λογαριασμοί ρεύματος: Πυρ ομαδόν για τις επιστροφές των επιδοτήσεων – Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα – Τι απαντά η κυβέρνηση

Newsroom

Στα κάγκελα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες μετά την απόφαση να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης ως ενίσχυση, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2023 -2024. Tα ραβασάκια στους λογαριασμούς του ρεύματος έρχονται το ένα μετά το άλλο με τους ανθρώπους της αγοράς να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το επιπλέον ποσό μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό μέσα σε λίγες ημέρες.

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Οι πρώτοι λογαριασμοί άρχισαν να φτάνουν  σε επιχειρήσεις από τους παρόχους με προθεσμία εξόφλησης, λιγότερο από ένα μήνα όπως για παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση καθώς η επιχείρηση καλείται να πληρώσει 2078 ευρώ έως τις 23 Ιουλίου και μία άλλη επιχείρηση καλείται να πληρώσει σχεδόν 3.000 ευρώ μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ έως το τέλος της άλλης εβδομάδας και αυτή η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις

Από την πλευρά του υπουργείο περιβάλλοντος  υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις ρεύματος είναι περίπου 2.500 και ότι από αυτές 71 επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν 2.000 ευρώ και πάνω και 28 επιχειρήσεις 1.500 έως 2.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

2,500 περίπου επιχειρήσεις θα δώσουν επιστροφή:

  • 71 επιχειρήσεις: πάνω από 2.000€
  • 28 επιχειρήσεις: πάνω από 1.500€
  • 32 επιχειρήσεις: πάνω από 1.000€

Μαρινάκης: Το 1,7 τοις χιλίοις επιστρέφει ποσά έως 200 ευρώ

«Από την αρχή της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στις αντιδράσεις και τα πυρά της αντιπολίτευσης. 

«Από αυτά, περίπου 5 δις αφορούσαν μόνο στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από 800 εκ. χορηγήθηκαν σε 1.250.000 καταναλωτές οι οποίοι είναι: επιχειρήσεις με παροχές ισχύος έως 35 KVA, αγρότες καθώς και αρτοποιεία.

Εκ των υστέρων, προέκυψε η ανάγκη επανυπολογισμού των κρατικών ενισχύσεων για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθεί αν είχαν λάβει τα ορθά ποσά σε σχέση με τα ανώτατα όρια ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο επανυπολογισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να πρέπει να διαθέσει επιπλέον 4,2 εκ. ευρώ σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις και σε λιγότερες από 2.200 να ζητείται η επιστροφή συνολικού ποσού 970.000 ευρώ», προσθέτει ο κ. Μαρινάκης.

«Οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή ενισχύσεων αντιστοιχούν στο 1,7 τις χιλίοις επί του συνόλου όσων επιχειρήσεων, αγροτών και αρτοποιείων ενισχύθηκαν συνολικά.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την κάθε επιχείρηση είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ποσά μέχρι 200 ευρώ. Τα ποσά των επιστροφών, λοιπόν, αντιστοιχούν στο 1,2 τοις χιλίοις επί του συνόλου των χρημάτων που έχει λάβει μόνο αυτή η υποκατηγορία επιχειρήσεων (επιχειρήσεις, αγρότες, αρτοποιεία) ως κρατική ενίσχυση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά, χωρίς να ενημερωθεί για το πραγματικό μέγεθος του ζητήματος, σπεύδει να το μεγεθύνει σε ανεξήγητο βαθμό χρησιμοποιώντας την προσφιλή της τακτική να αιτείται παραιτήσεις Υπουργών κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση.

Συνεχίζουμε να γυρίζουμε την πλάτη στους φθηνούς και ανενημέρωτους για την πραγματικότητα λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και τα δημόσια οικονομικά της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Για «εμπαιγμό» χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων «από τους «άριστους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς καλούνται αιφνιδιαστικά να επιστρέψουν επιδοτήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του και ζητά την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα αναφέρει: «Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου -καθόλου τυχαία, μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές!- και φέρει πρώτη-πρώτη την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επιστρέψουν την οριζόντια επιδότηση -ύψους εκατοντάδων ευρώ- που είχαν λάβει το 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Κι ο λόγος; Οι επιδοτήσεις δόθηκαν παράτυπα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι είχε καταθέσει πρώτος σχετική ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2024, «ενώ η κυβέρνηση ήξερε ήδη από το Δεκέμβρη 2023 ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα ζητηθούν πίσω».

«Μετά απ' όλα αυτά», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε την παραίτηση του κ. Κ. Χατζηδάκη». «Επειδή», όπως αναφέρει, «εμπαίζει τους πολίτες, επειδή τέτοια ξαφνική απαίτηση μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, συνιστά κοροϊδία και ανήθικη στάση απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, επειδή το παραμύθι της ”αριστείας” πρέπει να σταματήσει».

Η επιστολή διαμαρτυρίας της ΓΣΕΒΕΕ 

«Οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία υπουργική απόφαση, η οποία και εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

Το εξοργιστικό και παράδοξο είναι πως ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με «πονηρό» και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας.

Η Γενική Συνομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα.»

ηλεκτρικό ρεύμαεπίδομα ρεύματοςΘεόδωρος Σκυλακάκηςεπιχειρηματίεςειδήσεις τώρα