Οικονομία|14.07.2024 07:27

Πληθωρισμός: Ένας βασικός μισθός στο σούπερ μάρκετ - Η ακρίβεια θεριεύει και η αγοραστική δύναμη μειώνεται

Newsroom

Χωρίς φρένα εξακολουθεί να... τρέχει η ακρίβεια στη χώρα μας, αδειάζοντας τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Πολλοί είναι οι πολίτες που καταναλώνουν σχεδόν έναν βασικό μισθό για τα βασικά είδη διατροφής στο σουπερμάρκετ καθώς οι αυξήσεις στα ράφια  την τελευταία διετία δεν έχουν τέλος.

«Ξοδεύουμε 600 ευρώ το μήνα στο σούπερ μάρκετ για δυο άτομα. Δεν είναι κατάσταση αυτή» τόνισε στο OPEN οργισμένος καταναλωτής ενώ ένας άλλος αναφέρθηκε στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε μεγάλες εταιρίες: «Πρέπει τα πρόστιμα να είναι πιο αυστηρά από τα υπάρχοντα. Αν βγάλει 5 εκ. κάποιος και το πρόστιμο είναι 1 εκ., γιατί να μην το κάνει».

Ανατιμήσεις σε ρυθμούς… ράλι!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2022 και μετά οι ανατιμήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να έχουν «γονατίσει» τα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με τις αυξήσεις στα προϊόντα μεσοσταθμικά πάνω από 20%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρύσας Φώσκολου στο OPEN.

Συγκεκριμένα ένα γάλα πλήρες, ενός λίτρου πριν δυο χρόνια κόστιζε 1.38€ και φέτος έχει φτάσει τα 2.06€. Μια μαργαρίνη, μεσαίας συσκευασίας, κόστιζε το 2022, 2.68€  και το 2024  ανέβηκε στα 2.86€. Τέλος, μια σάλτσα ντομάτας από 0,79€ εκτοξεύτηκε το 2024  στα 1.12€. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1 ευρώ εμφανίζουν αυξήσεις και οι συσκευασίες 160γρ με αλλαντικά όπως για παράδειγμα η γαλοπούλα. Το 2022  κόστιζε 2.44€  και δυο χρόνια αργότερα η τιμή ανέβηκε στα 3.59 €.

«Ζήτημα που αφορά την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία»

Για χάσμα των τιμών από το χωράφι στο ράφι έκανε λόγο μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

«Το θέμα της ακρίβειας, πρέπει να το δει κανείς σε μια συλλογική εικόνα. Το έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές. Είναι ένα ζήτημα που αφορά συνολικά και στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονομία».  

Προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενισχύοντας την έτσι με την πρόσληψη 50 αθροιστικά στελεχών.

ειδήσεις τώραειδήσειςΜισθόςσούπερ μάρκετπληθωρισμόςακρίβεια