Οικονομία|15.07.2024 07:18

«Είδος πολυτελείας» ο σερβιριζόμενος καφές: «Βράζουν» καταναλωτές και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης

Newsroom

Η πλέον αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, ο καφές, μετά τη νέα αύξηση στην τιμή του φαίνεται πως έγινε μια ακριβή απόλαυση.

Από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ επανήλθε από το 13% στο 24%, στον σερβιριζόμενο καφέ, έτσι οι καταναλωτές τον έχουν περιορίσει σημαντικά, ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που δε μπορούν να απορροφήσουν τη νέα αύξηση, βλέπουν τις παραγγελίες να μειώνονται μέρα με τη μέρα.

«Είναι μεγάλο το κόστος. Αναίτια» ανέφερε καταναλωτής στο OPEN ενώ ο Νικόλαος Παυλίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης τόνισε: «Και στον αέρα που αναπνέουμε θα έχει αύξηση».

Καφές, είδος… πολυτελείας!

Με τον σερβιριζόμενο καφέ να φτάνει ακόμη και τα 5 ευρώ, αφού ο ΦΠΑ επανήλθε στο 24%, οι καταναλωτές τον θεωρούν πλέον είδος πολυτελείας.

«Καμιά φορά αξίζει να πάρουμε take away, να πάμε να αράξουμε κάπου παράδειγμα στον Λευκό Πύργο να πιούμε το καφεδάκι μας εκεί πέρα, παρέα, όμορφα κι ωραία. Από το να δώσουμε τα 5 καλύτερα να δώσουμε τα 2» παραδέχεται καταναλωτής στην κάμερα του OPEN.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Μαρία Ζαφειρίου, οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν καθημερινά, μείωση της κατανάλωσης, ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου.

«Αναγκαστικά θα επιλέξουν, να πάνε κάπου αλλού ή να πάρουν ένα καφέ take away στο χέρι που είναι ακόμη στο 13%» ανέφερε ο Απόστολος Παπαδόπουλος που είναι ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά του ο Νικόλαου Παυλίδη, που είναι επίσης ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης: «Για κάποια παρέα που θα είναι 3 άτομα, 4 τέσσερα άτομα για ποιο λόγο να δώσουνε ένα ευρώ συν ας πούμε για να κάτσουνε».

Καφές από «χρυσό» για μια οικογένεια

Ενδεικτικά, μία τετραμελής οικογένεια όταν πριν την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%, πλήρωνε για δύο καφέδες και δύο αναψυκτικά 18 ευρώ, από την περασμένη Δευτέρα πληρώνει 20 ευρώ, με την αύξηση να φτάνει το 11%.

Ενδεικτικά έως τις 30 Ιουνίου για 2 καφέδες και 2 αναψυκτικά μια οικογένεια πλήρωνε 18 ευρώ. Από 1 Ιουλίου για τα ίδια προϊόντα θα πληρώσει 20 ευρώ.

Από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στην τιμή του καφέ

H Ελλάδα, στο μεταξύ, παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στην τιμή του καφέ. Ακόμη και από την Ιταλία, την πατρίδα του εσπρέσο και του καπουτσίνο.

«Όλες τις απολαύσεις μας τις έχουν κάνει να κοστίζουν πολύ, δεν είναι η μοναδική απόλαυση» επεσήμανε στο OPEN μια καταναλώτρια.

Στη Θεσσαλονίκη ο μονός καπουτσίνο κοστίζει κατά μέσο όρο 3.42€. Στην Αθήνα ανεβαίνει στα 3.39€. Στη Μαδρίτη ένα καταναλωτής μπορεί να τον απολαύσει με 2.43€ στο Μιλάνο και τη Λισαβόνα με 1.87€ και στη Ρώμη με 1.44€ κατά μέσο όρο.

καφέςειδήσειςακρίβειαΦΠΑειδήσεις τώραεστίαση