Οικονομία|17.07.2024 09:10

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν επιδότηση για τον Αύγουστο

Newsroom

Έκτακτα μέτρα στήριξης, μετά την έκρηξη των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην περάσουν οι αυξήσεις της χονδρικής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μπει ένα φρένο στις ανατιμήσεις που έρχονται και φουσκώνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ρεύματος των νοικοκυριών για τον μήνα Αύγουστο. Όπως εξήγησε, η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί από μια έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα υπερκέρδη που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πιθανότερο σενάριο

Όπως έγραψε το imerisia.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι τελικώς να επιβληθεί ένα έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο, κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση χωρίς την έγκριση της Κομισιόν. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί ο σκόπελος της απόδειξης ύπαρξης υπερεσόδων, ώστε αυτά να φορολογηθούν, κάτι που προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα σε μια εποχή που δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση και οι έκτακτοι μηχανισμοί τέτοιου είδους έχουν αποσυρθεί από την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 11 το πρωί, αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ όπως όλα δείχνουν, επιδότηση θα λάβουν οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει τα πράσινα τιμολόγια και ενδεχομένως όσοι έχουν κίτρινα, κυμαινόμενα τιμολόγια. 

Κυριάκος Μητσοτάκηςλογαριασμοί ρεύματοςμέτρα στήριξηςειδήσεις τώραηλεκτρικό ρεύμα