Οικονομία | 17.07.2024 11:43

Ρεύμα: Επιδοτούνται οι λογαριασμοί του Αυγούστου – Πότε θα καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης – Όσα ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης

Newsroom

Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας πως η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τα 3 νέα μέτρα για το ρεύμα 

«Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη που πλήττουν τους καταναλωτές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός και τόνισε: 

«Αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να αντιδράσουμε και με τρεις κινήσεις:

  1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες. Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
  2. Το δεύτερο μέτρο είναι η επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Το πώς και το πόσο θα το ανακοινώσουμε όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα, περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές της χονδρικής και λιανικής.
  3. Θα ενσωματώσουμε νομοθετικά την έκτακτη οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά. 

«Όταν υπάρχει ανάγκη θα παρεμβαίνουμε» 

«Όταν υπάρχει ανάγκη, η κυβέρνηση παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές. Δεν έχουμε ευκολία στο πώς θα παρέμβουμε γιατί είναι τα ευρωπαϊκά εργαλεία και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις εξαιρετικά περιορισμένα. Αλλά εξαντλούμε την δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών. Το υπ. Ενέργειας υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή. Αυτή είναι η θεμελιώδης στάση του υπουργείου σε αυτά τα θέματα».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε νωρίτερα και στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της χρονιάς για την στήριξη των καταναλωτών, όπως ήταν η θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, τα οποία κάνουν ποιο εύκολο για τον καταναλωτή να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ.

Ακόμα αναφέρθηκε στο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών που χρησιμοποιούσαν την ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση τους.

Παράλληλα, παρότρυνε τους αγρότες να επιλέξουν το πρόγραμμα ΓΑΙΑ. «Να μπουν μέχρι το τέλος Ιουλίου κι έτσι θα έχουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης», όπως είπε.

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στο ρεύμα

Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε πως ο συνδυασμός καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, ο μη αναμενόμενος καύσωνας στην Ουκρανία και όλα τα Βαλκάνια, η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία και η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης από Βουλγαρία και Ρουμανία προς τη Δύση, ήταν από τους παράγοντες που εκτόξευσαν τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

«Η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα. Αν κρίνουμε από τα futures, δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο. Ποιες είναι οι συνέπειες; Έχουμε εκτίναξη τιμών γύρω στα 180 και τα βράδια που δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά γύρω στα 600», επισήμανε ο υπουργός.

Με τη σειρά της η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε «στις 17 πρώτες ημέρες του Ιουλίου η μεγαβατώρα ήταν αυξημένη κατά 38% σε σχέση με τον Ιούνιο και σύμφωνα με τις προβλέψεις τον Αύγουστο αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας».

ηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώραεπιδότησηρεύμαΘεόδωρος Σκυλακάκηςυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας