Οικονομία|23.07.2024 06:51

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ηλεκτροσόκ στις επιχειρήσεις μετά το ράλι ανόδου στις τιμές χονδρικής

Newsroom

Συνεχίζεται το ράλι στις χονδρικές τιμές ρεύματος με την τιμή για την Δευτέρα να αυξάνεται 73% και να ξεπερνά τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλιο.

Με αυτές τις εκρήξεις τιμών στην χονδρική, η μέση τιμή του Ιουλίου διαμορφώνεται πλέον στα 142 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιούνιο ήταν κάτω από 100 ευρώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN. Η αύξηση είναι προς το παρόν 44% και οι επιχειρήσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια φοβούνται τα χειρότερα.

Μιλώντας στο «Ανοιχτό Κανάλι», ο Νικήτας Μακρίδης, ενεργειακός επιθεωρητής allazorevma.gr ανέφερε: «Οι επιχειρήσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια κινδυνεύουν από σημαντικές αύξησης τον Αύγουστο. Και τα επιχειρηματικά τιμολόγια ήταν ήδη αυξημένα συγκριτικά με τα οικιακά».

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά θα προστατευτούν από τις επιδοτήσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση με στόχο τα τελικά λιανικά πράσινα και κίτρινα τιμολόγια να μην ξεπερνούν για τους καταναλωτές κατά πολύ τα 15 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα.

Ωστόσο, η βιομηχανία ήδη εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής: «Εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία. Οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών», τόνισε χαρακτηριστικά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Μικρή ανάσα δίνει η βουτιά 36% της μέσης τιμής στην χονδρική για σήμερα, Τρίτη 23 Ιουλίου καθώς πέφτει στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ηλεκτρικό ρεύματιμές