Οικονομία|29.07.2024 13:59

Η ακρίβεια στο ρεύμα ήρθε για να μείνει: Τι θα πληρώσουν τον Αύγουστο νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση

Newsroom

Εβδομάδα εξελίξεων έχουμε μπροστά μας για το ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τις τιμές χονδρικής να αναμένεται να πέσουν λίγο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται να ξαναδούμε τις τιμές του Απριλίου, με την πίεση να παραμένει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τον Αύγουστο αλλά και το νέο έτος.

Η ακρίβεια στο ρεύμα ήρθε για να μείνει 

Η μεταβλητότητα στις τιμές ήρθε για να μείνει και δεν φαίνεται πως το 2025 θα έχουμε μεγάλη πτώση, σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Οι τιμές τις χονδρικής θα είναι περίπου 13 λεπτά μέσο όρο η κιλοβατώρα, όπως εκτιμάται.

Τι θα πληρώσουν τον Αύγουστο νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα νοικοκυριά, στην κατανάλωση των 300 κιλοβατώρων τον Αύγουστο, στα μπλε τιμολόγια η τιμή είναι στα 44 ευρώ, στα κίτρινα θα είναι 37,95 ευρώ, το πράσινο είναι 53 ευρώ.

Μάλιστα, οι τιμές αυτές διαμορφώνονται μετά και την επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις, που σημειώνεται πως δεν έχουν επιδότηση τον Αύγουστο, στην κατανάλωση των 3.000 κιλοβατώρων, τα μπλε τιμολόγια θα πληρώσουν 446,39 ευρώ, τα κίτρινα 368,93 ευρώ, και τα μέσα πράσινα 768,50 ευρώ.

Όπως φαίνεται, το πράσινο τιμολόγιο είναι πολύ ακριβότερο για τους επαγγελματίες, με το πιο συμφέρον να είναι το κίτρινο τιμολόγιο.

Σημειώνεται πως την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες όλες οι τιμές για τα τιμολόγια του ρεύματος.

Ποιο τιμολόγιο είναι το πιο συμφέρον 

Με την ακρίβεια να επιμένει στην πρίζα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν την φθηνότερη λύση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN Γιάννη Φώσκολο, για όσους δεν μπορούν να παρακολουθούν την κινητικότητα των τιμών, μπορούν να μπουν στο μπλε τιμολόγιο, που είναι σταθερό.

Και ο Νικήτας Μακρίδης, ενεργειακός σύμβουλος, αναφέρει πως τα μπλε είναι πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια, ωστόσο πολλοί καταναλωτές θεωρούν ως ασφαλές καταφύγιο στο πράσινο τιμολόγιο και έτσι δεν αλλάζουν. Όπως επισημαίνει, εάν θέλει πάντως κάποιος να αλλάξει τιμολόγιο, μπορεί να το κάνει με ένα τηλεφώνημα στον πάροχο. 

ειδήσεις τώρακιλοβατώρανοικοκυριάηλεκτρικό ρεύμαλογαριασμοί ρεύματοςεπιχειρήσειςρεύμα