Οικονομία|06.08.2024 06:15

Δύσπιστοι οι καταναλωτές για περιορισμό της ακρίβειας - 100 προϊόντα στο μικροσκόπιο των ελέγχων

Newsroom

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ο περιορισμός της ακρίβειας αλλά και η αποκλιμάκωση των τιμών είναι βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την υπό κατάρτιση λίστας με τα 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης τα οποία θα επιτηρούνται καθημερινά για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις από τους ελεγκτές του Υπουργείο Ανάπτυξης.


«Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα ακούμε και το αποτέλεσμα δεν βγαίνει στο ράφι» ανέφερε καταναλωτής στο OPEN με τους περισσότερους πλέον να δυσανασχετούν έντονα καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών δεν αποτυπώνεται στην τσέπη τους.

Ενδεικτικά, τα προϊόντα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι βρεφικό γάλα, ελαιόλαδο, κρέας, κατεψυγμένα ψάρια και λαχανικά, τυροκομικά, αλλαντικά, μακαρόνια, καφές και απορρυπαντικά. Επίσης, σε κάθε μια από τις κατηγορίες θα υπάρχουν τρία με τέσσερα προϊόντα από διαφορετικές εταιρίες.

Μειώνεται ο πληθωρισμός σε βασικά προϊόντα

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ήδη περιορισμό του πληθωρισμού σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, μετά τις τελευταίες θεσμικές παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, οι Ενώσεις Καταναλωτών καταγγέλλουν ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Γιώργου Λεχουρίτη: «Πως γίνεται να μας λέει η κυβέρνηση ότι γίνονται έλεγχοι στην αγορά όταν στις νησιωτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι τιμές στα προϊόντα είναι 30% ακριβότερες όπως συμβαίνει και σε κάποιες ορεινές περιοχές;».

ακρίβειαειδήσειςκαταναλωτέςειδήσεις τώρα