Οικονομία|06.08.2024 06:24

Reuters: Πού οφείλεται η κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών - Τι σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ

Newsroom

«Στα κόκκινα» η Δευτέρα (5/8) για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, οι αγορές μετοχών, κρυπτονομισμάτων, εμπορευμάτων, και σχεδόν τα πάντα εκτός από τα ομόλογα έγιναν κόκκινα με τη νότα αισιοδοξίας του Σαββατοκύριακου να διαδέχεται ένα μεγάλο κύμα αμφιβολίας και φυσικά.... μαζικό ξεφόρτωμα μετοχών.

Οι αιτίες

Και σε αυτό το sell-off υπάρχει εξήγηση καθώς τα άσχημα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης ISM και οι πολύ κακές ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, δημιούργησαν ένα μαζικό αίσθημα αμφιβολίας στους επενδυτές για το εάν θα έχουμε ομαλή ή ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που φωνάζουν εδώ και καιρό πως η Fed έχει καθυστερήσει υπερβολικά το κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της και πως τα επιτόκια έπρεπε να αρχίσουν ήδη να μειώνονται!

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως πρακτικά αυτό που ευθύνεται για την απότομη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς και είναι η υπερτοποθέτηση στα mega caps τεχνολογίας και στις «Magnificent 7».

Μάλιστα, ένας επενδυτής με έδρα την Ασία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds που συναλλάσσονται βάσει σημάτων από αλγορίθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω περιοριστική πολιτική. Παράλληλα, αναλυτές τόνισαν ότι δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να υπάρξει περαιτέρω κατάρρευση, αλλά ο κλονισμός στις αγορές δεν θα έχει μεγάλες συνέπειες.

χρηματιστήριοReutersειδήσειςοικονομίαειδήσεις τώρα