Χώρες ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 0,5% στο β' τρίμηνο - Ετήσια αύξηση 1,8% του ΑΕΠ
NewsroomΚατά 0,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όσο και το πρώτο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ ήταν 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ελαφρώς αυξημένος από 1,7% το πρώτο τρίμηνο.
Στις χώρες της G7, το ΑΕΠ αυξήθηκε ταχύτερα το δεύτερο τρίμηνο - κατά 0,5% σε σύγκριση με 0,2% το πρώτο τρίμηνο .
Οι χώρες της G7
Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία ανήλθε στο 0,8% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε από 0,4% το πρώτο τρίμηνο σε 0,7% το δεύτερο, κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν λίγο υψηλότερη στον Καναδά (από 0,4% σε 0,5% στο β’ τρίμηνο) και παρέμεινε αμετάβλητη στη Γαλλία στο 0,3%.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά, λόγω «μείωσης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου σε μηχανήματα και εξοπλισμό και στις κατασκευές».
Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρά επίσης στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο τρίμηνο σε 0,2% και 0,6% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 0,3% και 0,7% το πρώτο τρίμηνο.
Οι άλλες χώρες
Από τις άλλες οικονομίες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερες από τις μισές είχαν λιγότερο καλή απόδοση το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι το πρώτο τρίμηνο.
Το Ισραήλ παρουσίασε τη σημαντικότερη επιβράδυνση, με την τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ να μειώνεται από 4,1% το πρώτο τρίμηνο σε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο. Η Χιλή σημείωσε συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 0,6% μετά από ανάπτυξη 2,1% το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κολομβίας μειώθηκε στο 0,1% από 1,2% το πρώτο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη έγινε αρνητική στη Λετονία (-1,1%), τη Σουηδία (-0,8%), την Ουγγαρία και την Κορέα (-0,2% και στις δύο χώρες).
Αντίθετα, οι χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Πολωνία, με αύξηση του ΑΕΠ 1,5%, η Κόστα Ρίκα και η Ιρλανδία (1,2% και στις δύο χώρες) και η Ολλανδία (1,0%).
Μεταξύ των οικονομιών της G7, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν την υψηλότερη ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα (3,1%), ενώ η Ιαπωνία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (-0,8%).
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της