Οικονομία|24.08.2024 22:31

Παιδιά στην Τουρκία: Ο αδύναμος κρίκος στην οικονομική κρίση

Μαρία Ζαχαράκη

Οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν δραματικά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στην Τουρκία, τα παιδιά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικογένειας, η αυξανόμενη οικονομική κρίση στη χώρα οδηγεί στην απομάκρυνση χιλιάδων παιδιών από τις οικογένειές τους, επειδή δεν μπορούν να τα φροντίσουν.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, 171.895 παιδιά αντιμετώπισαν τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τις οικογένειές τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των βασικών τους αναγκών.

Οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των παιδιών που δεν μπορούν να πάρουν φροντίδα από τις οικογένειές τους θα φτάσει τις 190.000 και στις 200.000 μέχρι το 2025. 10.000 παιδιά αναμένεται να προστίθενται στον αριθμό αυτό κάθε χρόνο μέχρι το 2028.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: καθώς οι οικογένειες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες, τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. Η κρατική πρόνοια προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται κατακόρυφα.

Το σταθερό επιτόκιο εκτοξεύει την ισοτιμία

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής αμετάβλητο στο 50%, η ισοτιμία USD/TL εκτινάχθηκε στα 33,83 και του ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία στα 37,58.

Τουρκίαπαιδιάειδήσεις τώρα