Οικονομία|25.08.2024 10:19

Καφές: Έρχονται νέες αυξήσεις - «φωτιά» - Πόσο θα κοστίζουν κάψουλες και ελληνικός

Newsroom

Από το ξέφρενο ράλι της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ και τα είδη πρώτης ανάγκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε ο καφές, αφού τον Σεπτέμβριο αναμένονται σημαντικές ανατιμήσεις στο αγαπημένο -και απαραίτητο- προϊόν.

«Προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές»

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ήδη στη χονδρική καταγράφεται άνοδος κατά 40-45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιαγκόγλου, χαρακτηριστικά είπε πως, «αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές». Στελέχη της αγοράς σημειώνουν, την ίδια ώρα, ότι οι καταναλωτές αναμένεται να δουν μεγάλες αυξήσεις και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όπως επισημαίνουν ενδεικτικά, ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Ο ελληνικός καφές αντίστοιχα, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ, από τα 3,9 ευρώ.

Νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη, προαναγγέλλουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%.

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αποδίδει τη νέα αυτή εκτίναξη των τιμών του καφέ στην ξηρασία, αλλά κάνει λόγο και για κερδοσκοπία.

σούπερ μάρκετανατιμήσειςακρίβειακαφέςελληνικός καφέςαισχροκέρδειαειδήσεις τώρα