Οικονομία|31.08.2024 22:28

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχεται νέα επιδότηση για το Σεπτέμβριο - Ανακοινώσεις από τους παρόχους την Κυριακή

Newsroom

Η πρόσφατη αύξηση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησε τη μέση τιμή του Αυγούστου να κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα με τον Ιούλιο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τα τιμολόγια λιανικής. Την Κυριακή, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο και είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Ενέργειας να συνεχίσει την επιδότηση και για αυτόν τον μήνα.

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η επιδότηση θα παραμείνει και για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα δημοσιευθούν τα τιμολόγια λιανικής από όλους τους παρόχους αύριο, κάποια στιγμή μέχρι το βράδυ.

Το υπουργείο επιδιώκει να διατηρήσει την τιμή του ρεύματος στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα ή και λίγο πιο κάτω. Το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου στον βασικό πάροχο ήταν περίπου στα 14,7 λεπτά μετά την επιδότηση, και το υπουργείο θέλει να κρατήσει την τιμή εκεί κοντά. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αρχική τιμή που θα ανακοινώσουν αύριο οι πάροχοι πριν από την επιδότηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και με τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, τα τιμολόγια αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά του Αυγούστου. Κάποιοι πάροχοι, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, μπορεί να προσφέρουν ελαφρώς χαμηλότερες τιμές. Γι’ αυτό το λόγο, η επιδότηση που θα δοθεί ίσως είναι λίγο μικρότερη από εκείνη του Αυγούστου.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Αυγούστου, και μπορούμε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία του μήνα στη χονδρική αγορά. Η μέση μηνιαία χονδρική τιμή κλείνει στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιούλιο ήταν στα 135 ευρώ.

Αυτή η μικρή μείωση μπορεί να φανεί σε ορισμένα πράσινα τιμολόγια, αλλά όχι σε όλους τους παρόχους, και γι’ αυτό η επιδότηση ίσως μειωθεί ελαφρώς σε σχέση με τον Αύγουστο.

Τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι οι πάροχοι θα ανακοινώσουν αύριο πράσινα τιμολόγια που θα κυμαίνονται μεταξύ 16 και 21 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Τον Αύγουστο οι τιμές ήταν από 16,5 έως 23 λεπτά. Έτσι, αναμένεται μια μικρή μείωση σε κάποιους παρόχους, αλλά όχι σε όλους.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο, η οποία ήταν 1,6 λεπτά τον Αύγουστο, ενδέχεται να μειωθεί περίπου στο 1 λεπτό ή να φτάσει το 1,4 λεπτά. Ο στόχος, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός το πρωί, είναι να διατηρηθεί η τελική τιμή για τα νοικοκυριά, συγκεκριμένα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, λίγο κάτω από τα 15 λεπτά.

Σκυλακάκης: Στόχος να βρίσκεται κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα

Όπως δήλωσε μιλώντας στο Action 24, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης: «Για τους καταναλωτές για τον Σεπτέμβριο, η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πάροχοι ως τώρα, όσοι έχουν μιλήσει και έχουν μιλήσει αυτή τη στιγμή περίπου το 70%, έχω μία αίσθηση του τι θα κάνει.

Περιμένω το υπόλοιπο 30, θα πάνε στις ίδιες τιμές ή σε λίγο χαμηλότερες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε και αυτό το μήνα κάνοντας μία επιδότηση για να μείνουν οι τιμές κάτω από τα 15 σεντ τη κιλοβατώρα».

υπουργείο Ενέργειαςηλεκτρικό ρεύματιμολόγιαΘεόδωρος Σκυλακάκηςειδήσεις τώρα