Οικονομία|02.09.2024 06:45

Σήμα κινδύνου για τις καλλιέργειες: Η λειψυδρία μειώνει δραματικά τις παραγωγές και φέρνει ανατιμήσεις

Newsroom

Κατεστραμμένα σύκα μικρότερες πατάτες παραμορφωμένα καρότα έλλειψη σε όσπρια και σταφύλια είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία μειώνουν δραματικά τις παραγωγές.

Πτώσεις καρπών και αλλαγές στη γεύση

Σύμφωνα με παραγωγό σύκων που μίλησε στο OPEN, τον Μάιο με τον Ιούνιο σημειώθηκε μεγάλη πτώση των καρπών από τα δέντρα ε ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 70 με 80% ειδικά στην καλλιέργεια της μαύρης συκιάς.

Τη σύσταση και τη γεύση του σταφυλιού φαίνεται να έχει αλλάξει η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία. Οι αμπελουργοί φέτος μάζεψαν τα σταφύλια τους περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Όπως δηλώνουν βλέπουν αύξηση 10% στο τελικό προϊόν αλλά και μείωση παραγωγής.

Έρχονται ανατιμήσεις

Οι ανατιμήσεις και στα σύκα είναι προδιαγεγραμμένες, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να το βρει και 10 ευρώ το κιλό στο ράφι. Στον αντίποδα αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν για το λάδι καθώς όπως λένε ο παραγωγοί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν η μείωση σε αρκετές περιοχές αναμένεται να είναι έως και 60% μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή παραγωγού.

Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχίσουν οι μειώσεις στην τιμή παραγωγού δεν αποκλείεται μέσα στο 2025 να υπάρξει μείωση έως και 30% και στην τιμή του λαδιού στο ράφι.

κλιματική αλλαγήανατιμήσειςλειψυδρίαελαιόλαδοειδήσεις τώρα