Οικονομία|02.09.2024 14:16

Καφές: Ακριβότερος σε σούπερ μάρκετ και καφετέριες - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Newsroom

Φωτιά στην τιμή του καφέ σε καφετέριες και ράφια των σούπερ μάρκετ βάζουν οι ανατιμήσεις στη χονδρική που φτάνουν ακόμη και το 65%. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής παγκοσμίως, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι από μηδενική έως και αρνητική λένε οι επαγγελματίες στην εστίαση.

Όπως εξήγησε στο OPEN ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου, η άνοδος της ποικιλίας ρομπούστα είναι της τάξης του 65%. Η άνοδος της ποικιλίας αράμπικα είναι της τάξεως του 45% και αν η κατάσταση δεν αλλάξει τότε οι ανατιμήσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Ο Σεπτέμβριος φέρνει αύξηση των τιμών

Ο espresso σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος espresso από τα 6 ευρώ στα 7,2 ευρώ αντίστοιχα. Ο ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ανεβασμένη θα δουν την τιμή του καφέ όσοι αποφασίσουν σήμερα να την απολαύσουν σε κάποια καφετέρια αφού αυξάνεται η τιμή στην πρώτη ύλη, ενώ οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις εξόδους τους αλλά και τον καφέ που θα αγοράζουν ακόμα και από το σούπερ μάρκετ.

Οι επαγγελματίες εστίασης δηλώνουν ότι η πεσμένη κίνηση και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα δεν βοηθούν να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις τους μετά και την αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ.

τιμέςανατιμήσειςακρίβειακαφέςκαφετέριαειδήσεις τώρα