Οικονομία|07.09.2024 21:28

«Σπίτι μου 2»: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τη στέγαση - Ποιοι θα έχουν απαλλαγή φόρου ενοικίου

Newsroom

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με διευρυμένα κριτήρια ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βελλίδειο, όπου διοργανώνεται η 88η ΔΕΘ. Παράλληλα έκανε και άλλες ανακοινώσεις για μέτρα που θα βοηθήσουν στην εύρεση σπιτιού και θα συμβάλλουν στην μείωση των ενοικίων.

«Μπορώ σήμερα πια και επίσημα να ανακοινώσω ότι μετά από πολύ κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα "Σπίτι μου" ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε πως τα ηλικιακά κριτήρια για το Σπίτι μου 2 θα είναι διευρυμένα. « Θα το πάμε μέχρι τα 50 έτη γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων, οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης και τους αποκλείσαμε από το πρόγραμμα. Και έχουν δίκιο».

Το πρόγραμμα θα τρέξει άμεσα για 15.000 ζευγάρια με το επιτόκιο για 50 έτη να είναι στο  μισό από το εμπορικό. Συναντώ συχνά συμπολίτες μας οι οποίοι αισθάνονται αυτή τη μεγάλη ικανοποίηση ότι μπόρεσαν και απέκτησαν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας μια δόση στεγαστικού δανείου που είναι χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα σπίτι. Εξασφαλίσαμε επίσης 400 εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης για να κάνουμε δάνεια ύψους έως και 20.000€ με μηδενικό επιτόκιο με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει», πρόσθεσε.

Τι είπε για Arbnb - Οποίος ιδιοκτήτης νοικιάζει κλειστό διαμέρισμα θα έχει απαλλαγή φόρου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ορισμένα κίνητρα για να ανακοπεί η στεγαστική κρίση, που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες. «Απευθυνόμενοι και στην εκρηκτική εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης πρόθεση της πολιτείας πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία εξάλλου αποφέρει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα. Ανταποκρινόμενοι όμως σε πάγια αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών ανακοινώνω σήμερα ότι όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό θα απαλλάσσεται από το φόρο ενοικίου για 3 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Νέο αυξημένο τέλος για βραχυχρόνιες μισθώσεις 

«Το ίδιο ισχύει αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος ενώ αμέσως θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο χαρακτήρας των συνοικιών μας δεν πρέπει να αλλοιώνεται ούτε και το δικαίωμα στο κέρδος του ενός να εμποδίζει το δικαίωμα στη στέγη του άλλου το αρμόδιο υπουργείο θα παρακολουθεί το ισοζύγιο μισθώσεων σε κάθε περιοχή όπου μπορεί να έχουμε ανάλογο πρόβλημα.

«Είναι καιρός να  ισχύσει μια νέα οπτική για την ουσία της ακίνητης περιουσίας με δικαιώματα και υποχρεώσεις σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν της κλιματικής κρίσης αυξάνουμε σε 20% την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίες έως 500.000€ από φυσικές καταστροφές».

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για την στέγαση

  1. Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  2. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  3. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
  4. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  5. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.
  6. Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.
  7. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
Κυριάκος ΜητσοτάκηςενοίκιασπίτιαΔΕΘAirbnbΣπίτι μουΔΕΘ 2024