ΔΕΘ 2024 - Χατζηδάκης στην «Η»: Έτσι θα αυξηθούν οι μισθοί στο Δημόσιο
NewsroomΤον μηχανισμό με τον οποίο θα αυξηθούν οι μισθοί στο Δημόσιο και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ετησίως περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην «Η» και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ημερησία» και τον τον «Παλμό της ΔΕΘ».
Όπως είπε ο κ. Χατζιδάκης, με καινούρια κοινοτική οδηγία εξισώνονται οι βασικοί κατώτατοι μισθοί σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου από τον Απρίλιο και μετά που θα έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αυξηθεί ώστε να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Άρα θα γίνει μια αναπροσαρμογή.
Και τέτοια αναπροσαρμογή θα γίνεται κάθε χρόνο στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο στο Δημόσιο. Και αυτό θα συμπαρασύρει τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου προς τα πάνω, διότι αν δεν κάνουμε παρέμβαση, αυτός που θα μπαίνει στο Δημόσιο με το εισαγωγικό κλιμάκιο θα φτάσει να παίρνει περισσότερα από παλαιότερους υπαλλήλους που είναι περισσότερα χρόνια και σε άλλα κλιμάκια».
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως το 2025 η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο δεν θα είναι ακριβώς ισόποση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος είναι 830 ευρώ. Από το 2026 όμως η αύξηση θα είναι ισόποση και «δεδομένου ότι το 2027 θα πάμε στα 950 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι τα επόμενα χρόνια οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Και αυτό το ποσό θα δίνετε σε όλους τους Δημόσιους υπαλλήλους και όχι μόνο στο εισαγωγικό κλιμάκιο».
Φορολογία
Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στη φορολογία ειδικότερα των ελευθέρων επαγγελματιών επανέλαβε την φράση του πρωθυπουργού περί σημειακών αλλαγών, δηλαδή η επέκταση της έκπτωσης και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είπε χαρακτηριστικά «εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπάρχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πρέπει να αισθάνονται υποζύγια και αδικημένοι».
Τουρισμός
Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό η αύξηση του τέλους κλιματικής κρίσης, δεδομένου ότι πρόκειται για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ο υπουργός ανέφερε πως οι δαπάνες για το τουριστικό μας προϊόν αυξάνονται συνεχώς επομένως θα πρέπει να υπάρξουν και τα αντίστοιχα έσοδα.
Στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα δοθεί ένα επίδομα όπως δίνεται κάθε χρόνο, ενώ στους υπόλοιπους συνταξιούχους θα δοθεί από την αρχή του έτους η αύξηση η οποία από το 2022 «ξεπάγωσε».
Στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας και πως γίνεται ό,τι είναι δυνατό μέσα στις αντοχές του προϋπολογισμού και της οικονομίας». «Εξαντλούμε τις δυνατότητες», τόνισε.
Δημόσιο χρέος
«Κλειστά» κράτησε τα χαρτιά του ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις για την απομείωση του δημοσίου χρέους.
«Δεν είναι θέμα δεοντολογίας, είναι ζητήματα που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των κινήσεών μας».
Ωστόσο, τόνισε πως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως με την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου δανειστήκαμε φθηνότερα από τη Γαλλία και σε ένα επιτόκιο κοντά σε αυτό της Γερμανίας, κάτι το οποίο καταγράφεται από τους οίκους αξιολόγησης.
«Συνεχίζουμε μια πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα για να παραμείνει η χώρα σε μια σταθερή τροχιά και από την άλλη μια φιλοεπενδυτική πολιτική που φέρνει πόρους για να ασκούμε μια σωστή κοινωνική πολιτική», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
- Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
- Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
- Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη