Οικονομία|08.09.2024 18:37

ΔΕΘ 2024 - Φραγκογιάννης στην «Η»: «Έχουμε κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων»

Newsroom

«Έχουμε κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων, σήμερα η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός προορισμός, καθώς στην πενταετία που πέρασε πετύχαμε να αλλάξουμε την εικόνα της στην επενδυτική διεθνή κοινότητα υπογράμμισε ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, στην Εσπερίδα για τις επενδύσεις που διοργανώνει η «Ημερησία» από το στούντιο του Open Digital στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Και συνέχισε: «Αυτό οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα, στην οικονομική ανάπτυξη, στα κίνητρα που δίνουμε για την ανάπτυξη, αλλά και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο υπάρχει διαθέσιμο στη χώρα μας. Έτσι έχουμε φέρει πολλές επενδύσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας, παραδοσιακά στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, της ενέργειας και ειδικότερα της πράσινης ενέργειας. Περιμένουμε λοιπόν θα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις σε αυτό που ονομάζουμε τεχνητή νοημοσύνη, σε αυτό που ονομάζουμε υψηλή τεχνολογία, και σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά του πολίτη», είπε και ανέφερε ένα παράδειγμα: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν υπογράψει πρόσφατα μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός ψηφιακού καλωδίου (EMC), που θα φέρει ψηφιακή πληροφορία από τη Σαουδική Αραβία έως την Μασσαλία, το οποίο περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτή είναι μια επένδυση υψηλής τεχνολογίας, η οποια προέρχεται από τη Σ.Α. και τη ΔΕΗ και έχει μια μικρή σχέση με τη Γερμανία».

Η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στον τομέα τον data centers. «Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον. Δημιουργούνται ήδη αρκετά και είναι στα σκαριά περισσότερα. Από το 2019 έως το 2023, πέρασαν από το Enterprise Greece, του οποίου την πολιτική εποπτεία έχω, 48 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 9, δισ. ευρώ και το τελευταίο 14μηνο άλλες 18 επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες πρόκειται να εγκριθούν τους επόμενιους μήνες. Είναι σημαντικές επενδύσεις».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «υπάρχει η πολιτική διπλωματία και η οικονομική διπλωματία. Εγώ χειρίζομαι με την Τουρκία τη θετική ατζέντα, που έχει σχέση με την οικονομική, εμπορική, τουριστική, πολιτιστική. Όλες αυτές τις δράσεις που δεν είναι κόκκινες γραμμές. Υπογράψαμε 15 συμφωνίες όταν ήρθε ο πρόεδρος Ερντογάν στην Αθήνα».

επενδύσειςΚώστας ΦραγκογιάννηςΔΕΘειδήσεις τώραΔΕΘ 2024