Οικονομία|11.09.2024 22:00

Χαοτικά ακριβότερο το ρεύμα στην Ελλάδα συγκριτικά με τη δυτική Ευρώπη - Λάδι, ψάρι και δημητριακά «από χρυσό»

Newsroom

«Κόβουν» από παντού οι Έλληνες καταναλωτές καθώς ρεύμα αλλά και τρόφιμα παραμένουν στα ύψη, με τη διαφορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές να είναι χαοτική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, αδιανόητη είναι η διαφορά μεταξύ των τιμών της Ελλάδας και χωρών της Δυτικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Η τιμή της μεγαβατώρας είναι κυριολεκτικά στα ύψη στη χώρα μας.

Χαοτική η διαφορά στις τιμές

Την ώρα που στην Ισπανία το ρεύμα κοστίζει 76,74 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη Γαλλία 54,6, στην Ελλάδα η μεγαβατώρα κοστίζει 134,39, στο Βέλγιο κοστίζει 63,06 και στη Γερμανία 80,94. Μόνο η Ιταλία πλησιάζει αλλά και πάλι δεν φτάνει την πρωτιά της Ελλάδας, με 122,5 τη μεγαβατώρα. 

Μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, βλέπουμε ίδιες τιμές με τη χώρα μας.

Χρυσάφι το ελαιόλαδο, το ψάρι και τα δημητριακά - H διαφορά με τη Γαλλία

Στα τρόφιμα από την άλλη την κούρσα της ακρίβειας πρωτιά έχουν το ελαιόλαδο, το ψάρι και τα δημητριακά τα οποία τα νοικοκυριά περιορίζουν. Για παράδειγμα, η τιμή του ελαιολάδου τον Αύγουστο τρέχει με πληθωρισμό 49,1%.

Οι καταναλωτές προβληματίζονται για τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίζουν πως η καθημερινότητα «δεν βγαίνει».

Το OPEN σύγκρινε τις τιμές στην ελληνική και γαλλική αγορά με τις διαφορές να είναι χαοτικές και να προβληματίζουν.

Για παράδειγμα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει 22,60 λεπτά το λίτρο στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία κοστίζει 13,98 λεπτά. Αλλά δεν είναι μόνο το λάδι, και τα δημητριακά μια συσκευασία κοστίζει 4,40 λεπτά στην Ελλάδα ενώ στη Γαλλία 2,75 λεπτά. Η τσιπούρα ιχθυοτροφείο έχει τιμή 6,99 λεπτά ενώ στη Γαλλία 5,39 λεπτά. 

Μάλιστα στην Ελλάδα τα ψάρια ακρίβυναν τον Αύγουστο κατά 11%.

Για αποκλιμάκωση των τιμών μιλά η κυβέρνηση

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο πάντως υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών καθώς όπως είπε «για τέταρτο συνεχή μήνα, σε σχέση με πέρσι τον Αύγουστο, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι έως 2% φθηνότερες από πέρσι».

σούπερ μάρκετηλεκτρικό ρεύμαακρίβειατρόφιμαρεύμαειδήσεις τώρα