Οικονομία|22.09.2024 20:00

Τουρκία: Γιατί ο λαός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα;

Μαρία Ζαχαράκη

Η αύξηση των μισθών σε όρους δολαρίου στην Τουρκία δεν έχει καταφέρει να καλύψει την ταχέως αυξανόμενη ανισότητα. Παρά τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας εδώ και 14 χρόνια, ο αριθμός των φτωχών αυξάνεται σταθερά.

Η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσεται εδώ και 14 χρόνια, αλλά η φτώχεια όχι μόνο δεν μειώνεται, αντιθέτως αυξάνεται, με τον αριθμό των φτωχών να εκτοξεύεται από 17,6 εκατομμύρια το 2021 σε 18,2 εκατομμύρια το 2023.

Συγκρίνοντας το όριο πείνας και τον κατώτατο μισθό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κατάσταση δείχνει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Το 2021, η διαφορά μεταξύ του ορίου πείνας και του κατώτατου μισθού ήταν μόλις 2,5%, ενώ το 2024 το ποσοστό αυτό έχει γίνει αρνητικό, φτάνοντας στο -1,5%. Η αύξηση του μέσου μισθού κατά 95,9% τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να μην επαρκεί, καθώς το όριο πείνας έχει αυξηθεί επίσης κατά 55% την ίδια περίοδο.

Η κεντρική αιτία για την αυξανόμενη οικονομική πίεση έγκειται στη συνεχή αύξηση των τιμών, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις μισθολογικές αυξήσεις. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η άνιση κατανομή του εισοδήματος. Επί των ημερών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μερίδιο του πλουσιότερου 5% του πληθυσμού αυξήθηκε από 19,56% σε 24,74%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διπλασιάσει τον πλούτο τους, ενισχύοντας έτσι την ανισότητα τόσο στον πλούτο όσο και στο εισόδημα.

Σε ένα βήμα προς την εισοδηματική ισότητα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι η κρατική επιδότηση 60% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που ισχύει από την πανδημία ενδέχεται να αρθεί για τους καταναλωτές υψηλότερου εισοδήματος.

Τουρκίαειδήσεις τώραφτώχεια