Οικονομία|05.10.2024 18:51

Τουρκία: Η G7+ εισάγει 1,8 δισ. ευρώ ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω της χώρας

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε βασικό παίκτη στη διάθεση του ρωσικού αργού, εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι διύλισης» που της επιτρέπει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Οι χώρες της G7+ έχουν επιδείξει ελάχιστη επιθυμία ή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το κενό διύλισης και να το σταματήσουν. Έχουν στην πραγματικότητα αυξήσει τις εισαγωγές τους από χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση, αλλάζοντας απλώς τον προμηθευτή τους και ουσιαστικά λειτουργούν ως Ρώσοι μεσάζοντες έμποροι.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η Τουρκία από 14ος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου πριν την εισβολή στην Ουκρανία, έχει αναχθεί στον 3ο μεγαλύτερο εισαγωγέα το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Επένδυση στην ενεργειακή στρατηγική

Η Τουρκία συνεχίζει ακατάπαυστα να συνάπτει ενεργειακές συμφωνίες, προσελκύοντας τον ενδιαφέρον των παγκόσμιων κολοσσών της ενέργειας. Με την πρόσφατη 10ετή συμφωνία LNG με την Total Energies, καθώς και τη συνεργασία με τη Shell, η χώρα διευρύνει το δίκτυο εφοδιασμού της.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ προσπαθεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού της χώρας, μετατοπίζοντάς το από τις «μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου αγωγών» σε «πιο μακροπρόθεσμες, ευέλικτες συμβάσεις ενέργειας».

Τουρκίαπετρέλαιοειδήσεις τώρα