Οικονομία|07.10.2024 15:23

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τα 3 σενάρια τρόμου για τις τιμές των καυσίμων - Θα φτάσει 200 δολάρια το βαρέλι;

Newsroom

Ιδιαίτερα περίπλοκη έχει γίνει η κατάσταση στην Μέση Ανατολή με πολλά σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο, να βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 5%, και η σωρευτική αύξηση το τελευταίο 48ωρο, από τη στιγμή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, υπερβαίνει το 10%.

Το ερώτημα είναι αν η άνοδος των τελευταίων ημερών θα έχει και συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πλήγματα που θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου, η τιμή θα κινηθεί ανοδικά. Όμως, οι αγορές θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα.

Τα 3 «σενάρια τρόμου» για το πετρέλαιο

Την ώρα που η συζήτηση έχει φουντώσει για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μεγάλο είναι το ερώτημα για το ποιες εγκαταστάσεις θα χτυπήσει.

Το πρώτο, και ηπιότερο σενάριο είναι το Ισραήλ να χτυπήσει διυλιστήρια του Ιράν. Τα τρία μεγαλύτερα διυλιστήρια είναι στο Ισφαχάμ, στο Αμπαντάν και στο Μπαντάρ Αμπάς. Αν υπάρξει ένα χτύπημα σε αυτά, λένε οι διεθνείς αναλυτές θα αφαιρεθούν από την αγορά 300.000 έως 400.000 βαρέλια ημερησίως. Και αυτό είναι ένα διαχειριστικό σενάριο, σύμφωνα με τον Γιάννη Φώσκολο και το ρεπορτάζ του στο OPEN.

Το δύσκολο σενάριο είναι το Ισραήλ να χτυπήσει το νησί Κάργκ. Είναι ένα κομβικό το νησί καθώς από εκεί φεύγει  το 90% των εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου. Με ένα χτύπημα εκεί «μιλάμε» για μπλακ άουτ.  Αυτό το σημείο ήταν στόχος των Αμερικανών πριν από 45 χρόνια, αλλά δεν το χτύπησαν. Προσπάθησε να το χτυπήσει ο Σαντάμ Χουσεΐν το 1985 αλλά δεν τα κατάφερε. Σε αυτή την περίπτωση φεύγουν από την παγκόσμια παραγωγή 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να απαντήσουν με ένα εξίσου σοβαρό χτύπημα.

Κίνδυνος μπλακ άουτ

Εάν απαντήσουν οι Ιρανοί τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, όπου από αυτό το μικρό θαλάσσιο πέρασμα περνούν 20 εκ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Δηλαδή, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Εκεί θα έχουμε ένα παγκόσμιο μπλακ άουτ στις διεθνείς αγορές και η τιμή μπορεί να ανέβει από 13 έως 28 δολάρια το βαρέλι.

ειδήσειςΙράνδιυλιστήριαΜέση Ανατολήπετρέλαιοειδήσεις τώραΙσραήλ