Οικονομία|21.10.2024 05:37

Νυχτερινό τιμολόγιο τέλος: Ποιες ώρες πλέον θα είναι φθηνό το ρεύμα - Τι είναι το διζωνικό

Newsroom

Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2025 το νυχτερινό ρεύμα, με της ζώνη χαμηλής κατανάλωσης να μετακινείται από τις 10 π.μ μέχρι της 03.00 μ.μ., που παράγεται και περισσότερη ενέργεια.

«Μετακινούνται οι καταναλώσεις από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, διότι αυτές τις ώρες έχουμε την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δουλεύουν και τα φωτοβολταϊκά», εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ενεργειακός αναλυτής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Εξηγώντας το σκεπτικό, που υπάρχει πίσω από την αλλαγή αυτή, είπε ,«το θέμα είναι γιατί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κύριος Σκυλακάκης συγκεκριμένα, θεωρεί ότι αυτό το μέτρο θα είναι το πιο αποδοτικό. (…) Διότι τη νύχτα, τις βραδινές ώρες λειτουργούν οι ακριβές μας θερμικές μονάδες που καίνε φυσικό αέριο και λιγνίτη, με αποτέλεσμα το ρεύμα να είναι πολύ ακριβό. (…) Άρα, το φθηνό ρεύμα να το αξιοποιήσει ο καταναλωτής τις πρωινές μεσημεριανές ώρες που δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και δεύτερον να μην πετιέται η περίσσεια της πράσινης ενέργειας στα αζήτητα εκείνες τις ώρες, διότι δεν έχουμε αποθηκευτικά συστήματα».

Τι είναι το διζωνικό τιμολόγιο 

Σχετικά με το αν αυτή η αλλαγή συνδέεται και με τα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «όσοι είχαν νυχτερινό τιμολόγιο, παραδείγματος χάριν, θα μπορούν αυτόματα να μεταθέσουν στο διζωνικό τιμολόγιο και λέγεται διζωνικό διότι η μία ζώνη είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και η άλλη είναι το Σαββατοκύριακο που θα είναι διευρυμένο το ωράριο».

Ο ενεργειακός αναλυτής εξήγησε ότι οι καταναλωτές θα δουν μεγάλες αυξήσεις αν δεν μετακινήσουν τις δραστηρίοτητες του σε αυτές τις ώρες. «Αν δεν μπορέσεις να μετακινήσεις τις ενεργειακές σου καταναλώσεις από τις βραδινές ώρες σε αυτή τη ζώνη, τις πρωινές μεσημεριανές, την πάτησες. Μπορεί να είναι και 40 έως 60% ακριβότερο το ρεύμα από ότι αν είχες ένα μπλε απλό σταθερό τιμολόγιο».

Πιο δίκαιο το πορτοκαλί τιμολόγιο 

Αναφορικά με το πορτοκαλί τιμολόγιο, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει όταν υπάρχει έξυπνος μετρητής. «Οι πάροχοι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτού του πακέτου, του πορτοκαλί τιμολογίου. Είναι το δυναμικό τιμολόγιο το οποίο το 2025 θα ξεκινήσει σταδιακά να προσφέρει τις υπηρεσίες ο πάροχός σου, όποιος και να είναι.
Είναι το πιο ακριβές και το πιο δίκαιο τιμολόγιο, διότι θα έχεις μία ενημέρωση την προηγούμενη ημέρα, ένα ωριαίο τιμολόγιο της επομένης, ώστε να ξέρεις κάθε στιγμή πότε θα είναι ακριβό και πότε πιο φθηνό».

τιμολόγιαΝυχτερινό ρεύμαλογαριασμοί ρεύματοςηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώρα