Οικονομία|28.10.2024 11:01

Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική οικονομία βαδίζει ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά, με τις προοπτικές της να παραμένουν ασταθείς ακόμη. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters που περιλάμβανε 42 οικονομολόγους, η ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί στο 3,6% το 2026, ενώ η χώρα συνεχίζει την επίπονη προσπάθεια μείωσης του υψηλού πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν βαθύτερη επιβράδυνση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει χαλάρωση του επιτοκίου πολιτικής κατά 250 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, με αναμενόμενες μειώσεις στα επιτόκια που θα φέρουν το πολιτικό επιτόκιο στο 42,5% το πρώτο τρίμηνο του 2025 και στο 35% το δεύτερο τρίμηνο.

Σημαντικές αλλαγές διαφαίνονται και στον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να το φέρνουν στο 43,5% φέτος και στο 25,2% μέχρι το τέλος του 2025.

Γιατί οι τουρκικές εταιρείες προτιμούν να επενδύουν στο εξωτερικό;

Οι τουρκικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πιο σίγουρες αγορές. Παρά το χαμηλότερο κόστος κατασκευής μιας εγκατάστασης στην Τουρκία, η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό μειώνει τα έξοδα αποστολής αγαθών και διευκολύνει την επέκταση.

Το 2024, οι τουρκικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολάρια, με 1,2 δισ. σε ακίνητα. Οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως καθαρή επένδυση.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό και των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία μειώνεται.

τουρκική οικονομίαοικονομολόγοιΤουρκίαειδήσεις τώρα