Οικονομία|23.04.2019 12:48

Μεγάλη υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018

Ελευθερία Αρλαπάνου

Τη δημοσιονομική υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας για τέταρτη διαδοχική χρονιά με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισ. ευρώ το 2018 πιστοποιούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τα οποία υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη υπέρβαση που υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους πιστωτές για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και της φετινής χρονιάς. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης προκύπτει σπύμφωνα με τους κανόνες ESA 2010 και διαφέρει από τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Εντός της ημέρας αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και της υπέρβασης την περσινή χρονιά σύμφωνα με τον ορισμό που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της εποπτείας.

δημοσιονομικά στοιχείαΕΛΣΤΑΤπρωτογενές πλεόνασμα