Οικονομία|02.01.2025 23:00

Φυσικό αέριο: Αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας η Ευρώπη, αφού η Ρωσία κλείνει την κάνουλα – Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

Newsroom

Νέο μίνι ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Η στρόφιγγα της Gazprom έκλεισε οριστικά για χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μολδαβία που μένουν χωρίς ρωσικό αέριο για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα. Και στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο η χονδρική τιμή ξεπέρασε σήμερα τα 50€ ανά θερμική μεγαβατώρα- επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2023.

Όπως εξήγησε στο OPEN ο αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Φίλιπ Λάουσμπεργκ, «υπάρχουν εναλλακτικές αλλά θα είναι λίγο πιο ακριβές από εκείνη του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Η επίπτωση θα είναι περισσότερο αισθητή κυρίως στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, όπου θα αυξηθεί πιθανότατα η τιμή του αερίου κι αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στα τιμολόγια των καταναλωτών, στο κόστος ζωής, αλλά επίσης και στις τιμές (του φυσικού αερίου) για τη βιομηχανία».

Στην Ευρώπη θα «λείψουν» 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ρωσικό αέριο, που μεταφέρονταν μέσα από το σύστημα αγωγών της Ουκρανίας. Όπως διαβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες, όμως, η ΕΕ είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών». Το μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Σουρίγια Τζαγιάντι, σημείωσε πως, «το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkstream ή ως LNG και η Ευρώπη έχει αυξήσει κατά 25% τις εισαγωγές της σε ρωσικό, υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Προς το παρόν, η Ελλάδα επηρεάζεται μόνο από την άνοδο των τιμών, καθώς εφοδιάζεται με ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream που δεν περνάει από την Ουκρανία αλλά από την Τουρκία, ενώ προμηθεύεται αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού Tap και διαθέτει δύο μονάδες LNG, στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη. Ο Κωστής Σταμπόλης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε στο OPEN ότι, «μπαίνουμε σε μία λίγο επικίνδυνη ζώνη και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μία ακόμη απώλεια προμήθειας, της τάξεως που έχουμε τώρα με την Ουκρανία. Διότι βλέπουμε ότι η τιμή του αερίου έχει αυξηθεί γύρω στο 15%, τις τελευταίες 10 ημέρες και 60% από τον Μάρτιο του 2024».

Σε δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα στη θέρμανση βρίσκεται η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στη Μολδαβία ενώ τώρα, όλοι έχουν το βλέμμα τους στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, που είναι στο 72,2% και αδειάζουν φέτος πιο γρήγορα, λόγω και του ψυχρότερου χειμώνα.

Πόσο ακριβότερα θα πληρώνουμε το φυσικό αέριο

Όπως όλα δείχνουν, βεβαίως, τον λογαριασμό καλούνται, για ακόμα μία φορά, να πληρώσουν οι καταναλωτές μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τη στρόφιγγα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, το μεγάλο θέμα τώρα πλέον είναι το κόστος, τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου, που προμηθεύεται πλέον η Ευρώπη κυρίως από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες, όπως το Κατάρ. Είναι ακριβότερο από το ρωσικό αέριο, το οποίο προμηθεύονταν μέσω των αγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε για το OPEN το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή η διαφορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 40%. Δηλαδή, το ρωσικό αέριο το πλήρωνε η Ευρώπη προς 400 δολάρια ανά εκατομμύριο κυβικό μέτρο, δηλαδή 35 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, όταν σήμερα προμηθεύεται LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, προς 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα. Το ίδιο κόστος έχει και το αέριο, το οποίο έρχεται μέσω αγωγών από τη Νορβηγία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισαγωγών της Ευρώπης από τη Ρωσία το αναπλήρωσε μέσω της Νορβηγίας, έναντι 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, δηλαδή 40% ακριβότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σλοβακία, που πλήττεται άμεσα από τις εξελίξεις, έχει υπολογίσει ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Δύση θα της κοστίσουν 177 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και όλο αυτό το κόστος είναι πιθανό να μετακυλήσει στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως στην Ελλάδα, όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την ηλεκτροπαραγωγή. Ακόμα η Ελλάδα παίρνει φτηνό ρωσικό αέριο μέσω Turkstream, ωστόσο η αύξηση των τιμών στο ολλανδικό χρηματιστήριο επηρεάζει και τις τιμές του ρεύματος. Αυτό μπορεί να το δούμε ήδη από τον Ιανουάριο, με την αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και στη χώρα μας λόγω αυτής της μεγάλης αναταραχής.

Γερμανία: «Η σχέση που έχει ο τοξικομανής με την ηρωίνη»

Στη στάση του Βερολίνου αναφέρθηκε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Παντελής Βαλασόπουλος. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «από ό,τι ξέρουμε η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που ανέκαθεν είχε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Αποφάσισαν όμως ότι αυτό θα τελειώσει μια για πάντα. Όπως λένε στο Βερολίνο, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εκβιάζει και να υποδουλώνει χώρες οικονομικά. Είναι η σχέση που έχει ο τοξικομανής με την ηρωίνη και αυτό πρέπει να κοπεί. Δεν θα επαναλάβουμε, λένε, το λάθος που έκανε η Μέρκελ με τη μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Τι κάνουν τώρα; Παίρνουν LNG από ΗΠΑ οι Ηνωμένες Πολιτείες, Νορβηγία, αραβικές χώρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 60% των πολιτών λένε ότι προτιμούν την ακρίβεια, παρά την εξάρτηση από τη Ρωσία. Το πολιτικό κόστος θα υπάρξει, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο. Οι γερμανοί έχουν δύο σταθμούς, με ελληνική πλοιοκτησία στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ όπως λένε Ελλάδα, Πολωνία και Γερμανία αποκτούν τώρα στο θέμα του LNG  στρατηγικό και κομβικό ρόλο - και ειδικά η Ελλάδα, για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το σταθμό της Αλεξανδρούπολης».

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος οι καταναλωτές

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αντέχουν άλλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σε φυσικό αέριο είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, περίπου τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από τα 5 δισεκατομμύρια που εισάγει συνολικά η Ελλάδα κατευθύνονται για παραγωγή ρεύματος, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να επηρεάζουν άμεσα τις τιμές.

Όπως σημείωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Θανάσης Τοτικίδης, «η Ευρώπη έχει βρει νέες πηγές ενέργειας LNG υγροποιημένοο φυσικό αέριο), όμως αυτό είναι ακριβότερο και, φυσικά, θα περάσει και στις τιμές του φυσικού αερίου και, κατ’ επέκταση, και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Το 36% του μείγματος που πληρώνουμε στο ρεύμα, άλλωστε, προέρχεται από το φυσικό αέριο. Από την 1η Ιανουαρίου, μάλιστα, τα -μέχρι πρότινος σταθερά- τιμολόγια 8μηνης ή 6μηνης διάρκειας μετατράπηκαν σε κυμαινόμενα, καθώς τα σταθερά είναι αποκλειστικά και μόνο ετήσιας διάρκειας. Να αλλάξουν από τα πράσινα τιμολόγια τα οποία είναι, πλέον, ακριβότερα έως και 40% θέλουν οι καταναλωτές. Και ενώ κάποιοι είναι ακόμα σε σύγχυση με τα χρώματα, οι τιμές ρεύματος του Ιανουαρίου στα πράσινα κυμαίνονται από 15 έως 18 λεπτά, παρά την αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής τον μήνα Δεκέμβριο. Πρεμιέρα κάνουν και τα διζωνικά τιμολόγια, με οικονομικότερο ρεύμα  για ορισμένες, μεσημεριανές και βραδινές ώρες.

πόλεμοςΟυκρανίαακρίβειαΡωσίαειδήσεις τώρατιμολόγιαΕυρώπηΕνεργειακή κρίσηηλεκτρικό ρεύμαΓερμανία