Οικονομία | 23.04.2019 19:36

Η τιμή της βενζίνης τραβάει την ανηφόρα και στην Ελλάδα

Μάκης Αποστόλου

Η τιµή της βενζίνης στη χώρα µας από τις αρχές του έτους έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 10%, ενώ αναµένονται περαιτέρω αυξήσεις στις αντλίες εφόσον οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες -µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Η χώρα µας έχει ήδη την τρίτη ακριβότερη αµόλυβδη στην Ευρώπη µετά από φόρους.

Στην αντίστοιχη σύγκριση των τιµών χωρίς φόρους η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στον ευρωπαϊκό µέσο όρο και έχει τη 10η ακριβότερη τιµή της αµόλυβδης µεταξύ των 28 κρατών-µελών της ΕΕ. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών, η αµόλυβδη βενζίνη βρισκόταν στις 21 Απριλίου στα 1,637 ευρώ/λίτρο, από 1,483 ευρώ στο τέλος του 2018, καταγράφοντας αύξηση άνω του 10%.

Ακόµη και σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2018 (δηλαδή την ηµέρα πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδοµάδα), η αύξηση είναι σηµαντική -της τάξης του 5,7%-, γεγονός που συνεπάγεται αυξηµένο µεταφορικό κόστος για όσους ταξιδέψουν οδικώς την περίοδο του Πάσχα. ∆ιεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων -πολύ περισσότερο µετά τις τελευταίες εξελίξεις µε τον Τραµπ- η διεθνής τιµή του πετρελαίου µπορεί να «σκαρφαλώσει» σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι.

βενζίνητιμή