Οικονομία|04.05.2019 17:58

Νέα µέτρα ελάφρυνσης: Στο επίκεντρο η µεσαία τάξη

Γιάννης Φώσκολος

Στον πυρήνα της µεσαίας τάξης, που χτυπήθηκε σφοδρά από τα µνηµόνια και την παρατεταµένη ύφεση, φαίνεται πως επικεντρώνουν τα νέα µέτρα ελάφρυνσης που θα ξεδιπλωθούν τις επόµενες ηµέρες σταδιακά στη Βουλή. Ενώ το πολιτικό σύστηµα κινείται σε προεκλογικούς χρόνους, η µεσαία τάξη, που λίγο ή πολύ κρατά τα «κλειδιά» του κεντρώου χώρου, αναδεικνύεται για άλλη µια φορά σε… πολύφερνη νύφη µε ρόλο ρυθµιστή.

Ρυθµίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταµεία και την Εφορία, διορθωτικές κινήσεις στο Ασφαλιστικό αλλά και ένα νέο πακέτο ευνοϊκών µέτρων, µε αρκετές ρυθµίσεις µόνιµου χαρακτήρα, βρίσκονται στη θετική ατζέντα την οποία ανοίγει το κυβερνητικό επιτελείο από την ερχόµενη εβδοµάδα. Ο στόχος είναι µάλλον προφανής. Να επουλωθούν σταδιακά πληγές που άνοιξε η πολυετής κρίση στο σώµα της µεσαίας τάξης, η οποία συνιστά διαχρονικά τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατανοµή των εισοδηµάτων µε βάση τη φορολογική κλίµακα για τα έτη 2010-2015 δείχνει το µέγεθος των ανατροπών που υπέστησαν τα µεσαία εισοδήµατα στη χώρα. Σύµφωνα µε µελέτες, ο πυρήνας της µεσαίας τάξης µε εισοδήµατα 30.000-50.000 ευρώ χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τα µνηµόνια, καθώς ενώ το 2010 αντιπροσώπευε το 20% των εισοδηµάτων στη χώρα, το 2015 έφτασε να εκπροσωπεί το 6,2%. Σταθερή φαίνεται πως έµεινε η κατώτερη µεσαία τάξη (εισοδήµατα 12.000-30.000 ευρώ), καθώς αντιπροσώπευε το 46,3% των δηλωµένων εισοδηµάτων το 2010 και το 42,2% το 2015. Αντίθετα αυξήθηκε το µερίδιο όσων έπεσαν στη λεγόµενη εργατική τάξη (µε εισοδήµατα κάτω των 12.000 ευρώ), οι οποίοι ήταν 26,7% το 2010 και το 2015 αντιπροσώπευαν το 50,1%.

Σε αυτό το σκηνικό το νέο πλέγµα ρυθµίσεων που έρχεται για τα χρέη προς την Εφορία και τα Ταµεία -το οποίο «κουµπώνει» και µε τις πρόσφατες ρυθµίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία- στοχεύει προφανώς και στους «έκπτωτους» της µεσαίας τάξης. Τους εµπόρους, τους επιχειρηµατίες, τους επιστήµονες που έβαλαν λουκέτο ή «πάγωσαν» τις δραστηριότητές τους λόγω της ραγδαίας µείωσης της κατανάλωσης. Τους µισθωτούς που έµειναν άνεργοι και άφησαν «φέσια» στην Εφορία. Τους συνταξιούχους που έχασαν εισοδήµατα από περικοπές. Τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους…

Και όλα αυτά τη στιγµή που οριοθετείται ένας νέος δηµοσιονοµικός χώρος στα 5,5 δισ. ευρώ, µε ορίζοντα τετραετίας, γεγονός που αναδεικνύει ένα µέγα ζητούµενο: τη δίκαιη µοιρασιά της νέας «πίτας»…

Ασφαλιστικόμεσαία τάξημέτρα ελάφρυνσηςεφορία