Το μεγάλο στοίχημα της φέτας και η ανάδειξη της σε παγκόσµιο επίπεδο
Γιώργος ΜανέτταςΜπροστά στη µεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της βρίσκεται η φέτα. Η συµφωνία για τη σύσταση και λειτουργιά της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης που έγινε πριν από λίγο διάστηµα ανοίγει νέες προοπτικές στον κλάδο, καθώς δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να ενώσουν τις δυνάµεις τους και να εργαστούν από κοινού για την ανάδειξη του εµβληµατικού ελληνικού προϊόντος σε παγκόσµιο επίπεδο και την προστασία του από τις φθηνές αποµιµήσεις που κυριολεκτικά οργιάζουν στις ξένες αγορές.
«Η ∆ιεπαγγελµατική αποτελεί τεράστιο βήµα και θα είναι προς όφελος όλων και όλοι θα διαπιστώσουν ότι ήταν µεγάλο λάθος που δεν έγινε νωρίτερα» αναφέρει στην «Ηµερησία» ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος. Βέβαια, για να φθάσει ο κλάδος µέχρι εδώ χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να ξεπεραστούν µια σειρά από δυσκολίες και κυρίως οι διαφωνίες µεταξύ των εκπροσώπων της πρωτογενούς παραγωγής και των µεταποιητών για την κατανοµή των θέσεων ευθύνης.
Σύµφωνα µε τον κ. Αποστολόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί τις µεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φέτας στην Ελλάδα, το σηµαντικότερο δεν είναι η σύσταση της ∆ιεπαγγελµατικής, αλλά ο τρόπος που θα λειτουργήσει. «Εάν λειτουργήσει όπως οι υπόλοιπες ∆ιεπαγγελµατικές στη χώρα, χαθήκαµε» σηµειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως κατά τη γνώµη του καµία ∆ιεπαγγελµατική στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά. Οπως λέει, «∆ιεπαγγελµατική που δεν αλλάζει τη γνώµη των καταναλωτών ότι τα προϊόντα που εκπροσωπεί είναι µοναδικά και υπέρτατης αξίας δεν επιτελεί το έργο της».
Επιτακτική ανάγκη
Ο ίδιος και τα µέλη που εκπροσωπεί οραµατίζονται µια Οργάνωση µε τη δράση και την αποτελεσµατικότητα των αντίστοιχων της παρµεζάνας και του ροκφόρ, οι οποίες έχουν αναδείξει τη µοναδικότητα και την ανωτερότητα των προϊόντων που εκπροσωπούν, ώστε να καταλάβει η φέτα τη θέση που πραγµατικά της αξίζει στις διεθνείς αγορές και την τιµή που αξίζει. «Πρέπει να αναδείξουµε τη µοναδικότητα και την ανωτερότητα της φέτας. Να ξέρουν οι καταναλωτές ότι είναι ένα προϊόν που µόνο η Ελλάδα παράγει» υπογραµµίζει ο ίδιος.
Η ανάγκη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, να προστατευτεί το εθνικό µας προϊόν είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, αφού ολοένα και περισσότεροι Ελληνες παραγωγοί στρέφονται στο εξωτερικό είτε για να αντισταθµίσουν τις απώλειες στην εσωτερική αγορά είτε για να εκµεταλλευτούν τη τεράστια δυναµική που έχει. Τώρα εκτιµάται πως είναι η στιγµή να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για να εξασφαλιστεί το µέλλον της φέτας και να αναγεννηθεί ένας κλάδος που έχει πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας.
«Εάν δεν αναλάβουµε δυναµικές πρωτοβουλίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς µας, σε λίγα χρόνια η φέτα θα πωλείται στα φαρµακεία και στα delicatessen…» επισηµαίνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του χώρου, υπονοώντας πως τη θέση της θα καταλάβουν οι φθηνές αποµιµήσεις. Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές φέτας ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο, µε συνεχώς αυξητικές τάσεις. Περισσότερη από τη µισή παραγωγή φέτας κατευθύνεται στο εξωτερικό (περίπου 55.000 τόνοι), µε τη Γερµανία και την Αγγλία να απορροφούν τη µεγαλύτερη ποσότητα.
Τα κονδύλια
Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της ∆ιεπαγγελµατικής αναµένεται να παίξουν το ύψος και ο τρόπος αξιοποίησης των κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή της. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι φορείς που θα συγκροτήσουν τη ∆ιεπαγγελµατική έχουν καταθέσει ήδη αίτηµα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απορροφούν το 75% των εισφορών που κατατίθενται στον ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήµατα αυτά, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, δεν είναι πολλά για να προωθήσει και να προστατέψει τα συµφέροντα των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές από τις αποµιµήσεις και τις παράνοµες διαφηµίσεις στο ∆ιαδίκτυο.
«Για παράδειγµα, τα έξοδα που θα χρειαστούν για να κάνει η ∆ιεπαγγελµατική µια αγωγή σε κάποιον σε ξένη χώρα γιατί γίνεται µια ατασθαλία είναι µεγάλα. Επίσης, θέλουµε πόρους για να αστυνοµεύσουµε το ∆ιαδίκτυο. Γιατί δεν είναι µόνο τι γράφουν οι ετικέτες των προϊόντων, αλλά και πώς τα διαφηµίζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά πάσα πιθανότητα, πρώτος πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Φέτας θα αναλάβει ο Γιάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της «∆ωδώνης», ενώ ο κ. Αποστολόπουλος -όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος- δεν πρόκειται να αναλάβει καµία θέση, καθώς βασικός στόχος του ήταν η σύσταση της Οργάνωσης και όχι η κατάληψη θέσης σε αυτήν. Οι διεργασίες για τη σύσταση της ∆ιεπαγγελµατικής αναµένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 10 ηµέρες, και αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτοµέρειες για το καταστατικό. Μέχρι τότε θα υπάρξει µια προσωρινή διοίκηση.
«Εθνικό κεφάλαιο»
Την ίδρυση της ∆ιεπαγγελµατικής για τη Φέτα χαιρέτισε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης, συγχαίροντες όλες τις πλευρές (κτηνοτρόφους, βιοµήχανους και τυροκόµους) για την επιµονή, την υποµονή και τις αµοιβαίες υποχωρήσεις. Ο κ. Αραχωβίτης υπογράµµισε πως η ∆ιεπαγγελµατική της Φέτας έχει ως µοναδικό σκοπό την προάσπιση και τη στήριξη του προϊόντος και ταυτόχρονα είναι ο συνοµιλητής της πολιτείας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο. Και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα πως «από εδώ και πέρα θα υπηρετήσουν όλοι το εθνικό κεφάλαιο, τη φέτα, χωρίς εξυπηρέτηση µικροσυµφερόντων, µε αταλάντευτη βούληση απέναντι σε όποια πλευρά παρεκκλίνει του στόχου και µε την αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια που θα θέτει σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση του µεγάλου σκοπού».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων