Οικονομία|07.05.2019 15:21

Κομισιόν: Εντός στόχων η Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Μαρία Ψαρά

Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν που παρουσίασε πριν από λίγο ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Η Κομισιόν τονίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα εφαρμοστεί πλήρως. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι  λαμβάνεται υπόψη η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου το 2020, κάτι το οποίο «θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει το 0,5% του ΑΕΠ το 2019, μετά την εφάπαξ θετική επίπτωση των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκαν στις 5 Απριλίου 2019. Για το 2020 η Επιτροπή προβλέπει  δημοσιονομικό έλλειμμα -0,1% του ΑΕΠ, λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων και της απουσίας περαιτέρω υπό αίρεση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα, το οποίο το 2018 έφτασε το 1,1% του ΑΕΠ, το οποίο οφείλεται στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και επωφελήθηκε από τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, την «ευρεία ανάκτηση των φορολογητέων κερδών» και την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι δικαστικές υποθέσεις αποτελούν «σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους», αφού θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν νέες δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Επίσης, πρόσθετες πιέσεις θα μπορούσαν να προκύψουν από πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 181,1% του ΑΕΠ το 2018 και να μειωθεί στο 174,9% το 2019 και στο 168,9% το 2020, λόγω της ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γιούνκερ: Είμαι περήφανος που συνέβαλα στην παραμονή της Ελλάδας

Τη συμβολή του στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θεωρεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Κομισιόν.

Αυτό δήλωσε από την αίθουσα Τύπου της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου σε μια κατάμεστη από διαπιστευμένους δημοσιογράφους αίθουσα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επιχείρησε έναν απολογισμό πριν από τις ευρωεκλογές.

«Παρά την κριτική, ακόμη και από μικρές χώρες, είμαι περήφανος που συνέβαλα στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Σέβομαι την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες έδειξαν αντοχή που οι πλούσιες χώρες δεν έχουν», είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Ο ίδιος αναγνώρισε δύο λάθη στη θητεία του. «Όταν πρωτοεξελέξην, ήταν στην επικαιρότητα τα Luxleaks. Και άργησα μία εβδομάδα να απαντήσω. Επίσης, υπάκουσα την επιθυμία του τότε βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και δεν παρενέβην στο Brexit. Θα ήθελα να είχα κάνει περισσότερα», είπε.

Κομισιόναφορολόγητοπρωτογενές πλεόνασμα