Οικονομία|08.05.2019 12:13

Στο τραπέζι τα «οχήµατα» για τα κόκκινα δάνεια

Έφη Καραγεώργου

Οι πλειστηριασµοί, ο νέος νόµος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η µείωση των κόκκινων δανείων ήταν τα θέµατα που συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσµών µε τους CEOs των συστηµικών τραπεζών στο Χίλτον. Νωρίτερα είχαν συνάντηση µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των δύο σχεδίων (ΤτΕ και ΤΧΣ) για την αντιµετώπιση των προβληµατικών δανείων. 

Οπως είναι γνωστό, αναµένεται η έγκριση της DG Comp (Γενική ∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού της Κοµισιόν) για το σχέδιο του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας που προβλέπει τη µεταφορά 15-20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes) που θα συστήσουν οι τράπεζες. Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν µε κρατικές εγγυήσεις.

Το σχέδιο τώρα της ΤτΕ αφορά τη µεταφορά σε όχηµα ειδικού σκοπού (SPV) προβληµατικών δανείων, ονοµαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ, µε την ενεργοποίηση αναβαλλόµενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιµοποιηθεί ως εγγύηση στο SPV. Τα θέµατα που συζητήθηκαν στη συνάντηση µε τους τραπεζίτες ήταν κυρίως διαδικαστικά, καθώς οι θεσµοί ζήτησαν αναλυτική ενηµέρωση για την πορεία των πλειστηριασµών, αλλά και για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αναφορικά µε τον νέο νόµο, οι θεσµοί ζήτησαν µια πρώτη ενηµέρωση σχετικά µε τις θετικά αποτελέσµατα που θα έχει η εφαρµογή των διατάξεων του νέου νόµου στην εξυγίανση του κόκκινου στεγαστικού χαρτοφυλακίου τους µε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, όπως και θέµατα τα οποία αφορούν τις δευτερογενείς αγορές που δηµιουργούνται από τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε θέµατα τεχνικής φύσεως για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι τράπεζες έχουν ζητήσει κάποιες διορθώσεις στον τρόπο διαµόρφωσης της τιµής πρώτης προσφοράς σε σχέση µε όσα προβλέπει το νέο θεσµικό πλαίσιο.

Η πλατφόρµα

Οπως και σε θέµατα που αφορούν την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεµών υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στον νόµο Κατσέλη. Και, φυσικά, συζητήθηκε το θέµα που αφορά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας µέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήµατα ένταξης στο νέο πλαίσιο και θα υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης που θα δικαιούνται από το κράτος οι επιλέξιµοι δανειολήπτες. Αν και η πλατφόρµα αναµένεται να µπει µπροστά µέσα στον Ιούνιο, ωστόσο η πλήρης λειτουργία της θα ξεκινήσει από τον Σεπτέµβριο.

Να σηµειωθεί πως στο τέλος Ιουνίου έχει προγραµµατιστεί συνάντηση µε τις τράπεζες και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο – συνάντηση που είναι κρίσιµη, καθώς προ διµήνου το ∆ΝΤ έκανε και πάλι λόγο ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των τραπεζών και των ισολογισµών τους. Επειτα από αυτήν τη συνάντηση µε το ΔΝΤ έχει προγραµµατισθεί και συνάντηση των διοικήσεων των συστηµικών τραπεζών µε τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, στις 9 Ιουλίου.

κόκκινα δάνεια