Οικονομία|30.05.2019 12:14

120 δόσεις: 10.000 οφειλέτες ρύθμισαν τα χρέη τους σε μια βδομάδα

Γιάννης Φώσκολος

Πάνω από 36.000 οριστικές αιτήσεις µη µισθωτών και εργοδοτών είχαν υποβληθεί µέχρι χθες το µεσηµέρι στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία σε έως 120 δόσεις, ενώ οι ήδη ρυθµισµένες οφειλές έχουν ξεπεράσει πλέον τις 10.000. Οι µη µισθωτοί που προέρχονται από πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α. και έχουν υποβάλει οριστική αίτηση στον ΕΦΚΑ για προσδιορισµόεπανυπολογισµό οφειλών (το πρώτο βήµα ένταξης στη ρύθµιση) ξεπερνούν τους 29.000, ενώ πάνω από 7.000 εργοδότες έχουν ήδη ρυθµίσει τις οφειλές τους απευθείας στο ΚΕΑΟ. Την ίδια στιγµή δεκάδες χιλιάδες ασφαλισµένοι έχουν ξεκινήσει την αίτηση αλλά δεν την έχουν ολοκληρώσει και παραµένουν σε φάση αναµονής.

Σε µία εβδοµάδα λειτουργίας, οι επισκέψεις στις ψηφιακές εφαρµογές του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ για τη ρύθµιση έχουν ξεπεράσει τις 165.000, ενώ από τους ασφαλισµένους-οφειλέτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στη νέα ρύθµιση, περίπου οι 1.500 είναι υποψήφιοι συνταξιούχοι που απεγκλωβίζονται (δηλώνουν ότι εκκρεµεί αίτηση συνταξιοδότησης).

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπενθύµιζαν χθες πως, σε αντίθεση µε τη ρύθµιση για τα χρέη προς την Εφορία που κλείνει στα τέλη Ιουνίου, η ρύθµιση για τις οφειλές στα Ταµεία θα παραµείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεµβρίου, γεγονός που σηµαίνει πως αρκετοί δεν έχουν σπεύσει από τις πρώτες µέρες να αιτηθούν την ένταξή τους στο νέο σχήµα. «Αυτή τη ρύθµιση την κάναµε γιατί οι άνθρωποι πνίγηκαν στο πέλαγος των χρεών που τους δηµιούργησαν οι προηγούµενες κυβερνήσεις. Το 97% των χρεών δηµιουργήθηκε µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2014. Οφείλουµε να ρίξουµε ένα σωσίβιο για να σωθεί ο κόσµος που πνίγεται» τόνισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, µιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Υπενθυµίζεται πως η διαδικασία ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία σε έως 120 δόσεις εξελίσσεται σε δύο στάδια:

  • Αρχικώς οι µη µισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατοµικές τους εισφορές, όπου λαµβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισµός (έχουν υποβληθεί πάνω από 29.000 αιτήσεις).
  • Ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατοµικές εισφορές µπορούν να µπουν κατευθείαν στην πλατφόρµα του ΚΕΑΟ και να ρυθµίσουν τις οφειλές τους, αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες (έχουν ρυθµίσει ήδη πάνω από 10.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 7.000 εργοδότες).

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήµατος στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

  • Στο ΚΕΑΟ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης πρέπει να επισκεφθεί την πλατφόρµα του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήµατος ένταξης στη ρύθµιση και προσδιορισµού των δόσεων. Παρέχεται δυνατότητα υπολογισµού του αριθµού των δόσεων, του ποσού της δόσης κ.λπ.
  • Στην αρµόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχει υποβληθεί αίτηµα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεµεί.

Στο µεταξύ, µε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθαρίζεται πως ακόµη και στις περιπτώσεις ασφαλισµένων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 18/7/2018 (οπότε υπήρχε ακόµη υποχρέωση διακοπής της επαγγελµατικής δραστηριότητας προκειµένου για την έναρξη καταβολής της σύνταξης) και εφόσον το συνταξιοδοτικό δικαίωµα δεν έχει κριθεί οριστικά, είναι δυνατόν το εν λόγω δικαίωµα να κριθεί σύµφωνα µε νέο καθεστώς. Δηλαδή, ισχύει και για αυτούς που είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 18 Ιουλίου 2018 και εφόσον δεν υπάρχει οριστική απόφαση, η πρόβλεψη ότι δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελµατικής δραστηριότητας για τη συνταξιοδότηση αλλά η συνέχιση της απασχόλησης δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης και η σύνταξη αποδίδεται στο 40% για το διάστηµα της απασχόλησης. Παράλληλα, µε έγγραφο της γενικής διευθύντριας Συντάξεων του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται στις αρµόδιες υπηρεσίες οι οδηγίες των υπουργείων Οικονοµικών και Εργασίας ώστε να «απεγκλωβιστεί» ο υπολογισµός των συντάξεων των υπαλλήλων ΝΠΔΔ και κυρίως των υπαλλήλων του πρ. ΙΚΑ (συµπεριλαµβανοµένων των ιατρών). Τέλος, µε άλλη εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τις συντάξεις όσων είχαν διατελέσει δήµαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας πριν από το 2002.

120 δόσειςΕΦΚΑρύθμιση οφειλώνΚΕΑΟ