Οι Έλληνες τρώνε ξένα φρούτα και λαχανικά - Ποια ελληνικά προϊόντα πουλάνε
Μάκης ΑποστόλουΜπορεί η Ελλάδα να φηµίζεται για τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά της, ωστόσο οι κακές καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν στη χώρα µας τους τελευταίους µήνες, σε συνδυασµό µε κάποια δοµικά προβλήµατα που παρουσιάζουν επιµέρους αγορές προϊόντων, οδήγησαν σε µεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως τα επεξεργάστηκε ο Incofruit-Hellas, οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στο α’ τρίµηνο του 2019 σηµείωσαν αύξηση κατά 33,5% σε όγκο (στους 244.240 τόνους) και κατά 23,4% σε αξία (181,75 εκατ. ευρώ), σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2018, κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στα εισαγόµενα λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Eλληνες καταναλωτές δηλαδή πλήρωσαν για εισαγόµενα λαχανικά σχεδόν διπλάσια χρήµατα από πέρυσι, περίπου 44 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο διάστηµα του 2018.
Πάντως, όπως επισηµαίνει στην «Ηµερησία» ο ειδικός σύµβουλος του IncofruitHellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «η αύξηση της κατανάλωσης τροπικών φρούτων (ανανάδων, χουρµάδων, µπανανών κ.ά.) την τελευταία τριετία -δηλαδή προϊόντων τα οποία δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στο καλάθι της νοικοκυράς- αποτελεί µία σαφή ένδειξη ότι η ελληνική οικονοµία έχει ανακάµψει και η κατανάλωση αυξάνεται».
Παράλληλα τονίζει ότι «η αύξηση των εισαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών κατά 24,8% ετησίως την τελευταία τριετία, κυρίως από τρίτες χώρες, δείχνει ότι για την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών δεν παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο η προέλευση των τροφίµων που αγοράζουν». Πιο αναλυτικά, η εισαγωγή των λαχανικών έχει αυξηθεί κατά 58,9% σε όγκο και 74,4% σε αξία, ύψους 163.546 τόνων και 102 εκατοµµυρίων ευρώ, αναδεικνύοντας την αύξηση της πατάτας, µε 103.539 τόνους (+ 55,1%) και 50,46 εκατ. ευρώ (+ 129,5%), της ντοµάτας µε 1.053 τόνους (+114%) και 1,25 εκατ. ευρώ (+78,5%) και των κρεµµυδιών, µε 20.047 τόνους (+775,7%) και 7,85 εκατ. ευρώ (+1085,8%).
Σύµφωνα µε τον κ. Πολυχρονάκη, το µεγαλύτερο κοµµάτι στις εισαγωγές πατάτας προέρχεται από την αγορά της Αιγύπτου (πάνω από τις µισές), ακολουθούµενη από τη Γαλλία (περίπου 10.000 τόνοι), τη Γερµανία, την Ολλανδία κ.ά. Αναφορικά µε την εντυπωσιακή αύξηση των εισαγωγών στα κρεµµύδια, οι περισσότερες προήλθαν από την αγορά της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Αυστρίας κ.ά. Στα φρούτα, οι εισαγωγές παρέµειναν στα ίδια επίπεδα, 0,9% σε όγκο (φθάνοντας τους 80.694 τόνους), ωστόσο µειώθηκαν σε αξία κατά 10,2%, στα 79,8 εκατοµµύρια ευρώ. Ειδικότερα, εισήχθησαν 57.513 τόνοι µπανάνες (+0,2%), 5.020 τόνοι µήλα (+72%), 339 τόνοι αβοκάντο (+40,5%) και 2.877 τόνοι ανανά (+7,1%).
Ειδικότερα, παρατηρείται µια αυξηµένη εισαγωγή µήλων, ως επί το πλείστον από την Πολωνία µε 1.716 τόνους, µε µέση τιµή 0,50 ευρώ/κιλό, ενώ προβληµατισµό δηµιουργεί η εισαγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία 602 τόνων προς… 0,07 ευρώ/κιλό. Επισηµαίνεται χαρακτηριστικά από τον Incofruit-Hellas ότι «είναι ερευνητέα από τις αρµόδιες υπηρεσίες τυχόν “ελληνοποίησή” τους και διάθεσή τους τόσο στην εγχώρια αγορά, και ίσως και σε εξαγωγές, πλήττοντας τη φήµη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».
«Πουλάνε» τα ελληνικά μήλα
Σύµφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν µέχρι τις 24 Μαΐου, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 134.253 τόνους, εκ των οποίων προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 13.292 τόνοι, έναντι 157.059 και 45.566 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρυσι. Παρατηρείται δηλαδή φέτος µια στροφή προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες, µε το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 31,7% του συνόλου έναντι 23,3% πέρυσι. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών Valencia και µανταρινιών ortanique, µε τις τιµές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσµένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών.
Επίσης συνεχίζονται και οι εξαγωγές λεµονιών, αγγουριών και µήλων µε κανονικούς για την εποχή ρυθµούς και αυξηµένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εµπορικής περιόδου. Ειδικότερα στα µήλα, η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 51,8%, µε τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 45.566 τόνους έναντι 19.314 πέρυσι. Ακόµη, συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας, µε τις ποσότητες εντυπωσιακά αυξηµένες σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήτοι σε 40.702 τόνους έναντι 29.856, σηµειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών ως προς τις ποσότητες.
Τέλος, ξεκίνησαν οι εξαγωγές κερασιών (1.081 τόνοι έναντι 2.097), βερίκοκων, ροδάκινων και καρπουζιών. Ο κ. Πολυχρονάκης επισηµαίνει ότι «δυστυχώς παρατηρείται και φέτος η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατευθείαν απ’ τον αγρό, εντός µέσων µεταφοράς και όχι συσκευασίας, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήµανσης της συσκευασίας τους από Eλληνες, Βαλκάνιους και άλλους εµπόρους, που δεν έχουν διαπιστευτεί φορολογικά στη χώρα µας».
Πρόσεθεσε δε ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί οι ελληνικές ελεγκτικές Αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εµπορικών προδιαγραφών ποιότητας για τα εισαγόµενα και τα αποστελλόµενα-εξαγόµενα οπωροκηπευτικά προϊόντα από και προς τις γειτονικές µας χώρες, οι δε αρµόδιες υπηρεσίες αυτών των χωρών να ελέγχουν αν τα ελληνικά προϊόντα είναι πιστοποιηµένα ως προς την τυποποίηση (βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων) αλλά και ως προς τα λοιπά έγγραφα για την προέλευσή τους, καθώς και ως προς τα απαραίτητα φορολογικά έγγραφα».
Αναµένονται οι εµπειρογνώµονες της Κίνας για την επιθεώρηση συγκοµιδής και τυποποίησης ελληνικών κερασιών και µαζί των υπολοίπων πυρηνόκαρπων φρούτων (δαµάσκηνων, ροδάκινων, νεκταρινιών και βερικόκων), ενώ σύντοµα αναµένονται θετικές ειδήσεις για εισαγωγή ελληνικών φρούτων και λαχανικών από το Βιετνάµ και ακολούθως από Ταϊβάν και Νότια Κορέα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά