Οικονομία|13.11.2018 07:18

Αγωνία για αναδρομικά-συντάξεις: Κρίσιµη εβδοµάδα στις Βρυξέλλες

Μαρία Ψαρά

Με το EuroWorking Group την ερχόµενη Πέµπτη, το έκτακτο Eurogroup στις 19 και τις επίσηµες ανακοινώσεις της Κοµισιόν για τους προϋπολογισµούς των κρατών-µελών της ΕΕ στις 21 Νοεµβρίου, οι ζυµώσεις και οι επαφές αναµένεται να χτυπήσουν «κόκκινο», προκειµένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις εντός των επόµενων ηµερών.

Σηµαντική για την Ελλάδα αναµένεται να είναι και η σηµερινή µέρα, αφού λήγει η προθεσµία που έχει η ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει νέο προσχέδιο προϋπολογισµού, προσαρµοσµένο στους δηµοσιονοµικούς κανόνες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες στην πραγµατικότητα περιµένουν τα πάντα από τη Ρώµη: ένα νέο προσχέδιο, µια επιστολή ή... ακόµη και τίποτα!

Οι εξελίξεις στην κόντρα µεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κοµισιόν αναµένεται να επηρεάσουν την αντιµετώπιση των αγορών και εµµέσως και την Ελλάδα που -αν και χρηµατοδοτικά καλυµµένη έως το 2020- αναµένει τη σωστή στιγµή για την έξοδο στις αγορές.

Το θέµα του ιταλικού προϋπολογισµού, ωστόσο, ενδεχοµένως να έχει και ένα θετικό αντίκτυπο για την ελληνική υπόθεση. Η Κοµισιόν αλλά και τα κράτη-µέλη της Ευρωζώνης δεν επιθυµούν να έχουν ανοιχτά πολλά µέτωπα και το γεγονός ότι το θέµα της Ρώµης είναι πιο σηµαντικό από το ελληνικό µπορεί να λειτουργήσει θετικά προς έναν τελικό συµβιβασµό.

Θετική εικόνα

Μέχρι στιγµής η Κοµισιόν έχει ήδη ενηµερώσει τους ενδιαφερόµενους ότι έχει θετική άποψη για τη µη περικοπή των συντάξεων, κάτι που άλλωστε «σφράγισε» µε τις φθινοπωρινές προβλέψεις, όπου σαφώς καταγράφει ότι η µη περικοπή θα προσθέσει 0,3 µονάδες στην ανάπτυξη και θα την ανεβάσει από το 2% στο 2,3% για το 2019.

Τη θέση αυτή δεν συµµερίζονται απαραίτητα όλες οι πρωτεύουσες, ωστόσο οι περισσότερες φαίνεται ότι έχουν πειστεί πως η Ελλάδα µπορεί να αντιστρέψει το συγκεκριµένο ψηφισµένο µέτρο.

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν στο «Εθνος» ότι τα προσεχή 24ωρα επιδιώκεται µια κοινή θέση για το ζήτηµα του δηµοσιονοµικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα το 2019.

Πηγές από την ΕΕ εκτιµούν ότι επιδιώκεται να υπάρξει µια κοινή θέση για το ζήτηµα του δηµοσιονοµικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα το 2019

Με δεδοµένο ότι το αίτηµα της Αθήνας είναι όχι µόνο η µη περικοπή των συντάξεων αλλά και τα θετικά αντίµετρα, οι συζητήσεις πλέον αφορούν περισσότερο τα θετικά µέτρα που επιθυµεί να εφαρµόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα». Πρακτικά, το ζήτηµα θα τεθεί στο EuroWorking Group την Πέµπτης, στο οποίο οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονοµικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για τα «νούµερα».

Οι ελληνικές Αρχές υποστηρίζουν ότι «όλες οι εξαγγελίες είναι µετρηµένες», αλλά αυτό µένει να διαπιστωθεί από τα τεχνικά κλιµάκια, που έχουν βάλει στο µικροσκόπιο πλέον όσα έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστηµα. Στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι -και µέσω διµερών τηλεφωνικών επικοινωνιών- έως το τέλος της εβδοµάδας θα έχει βρεθεί οριστική λύση στο θέµα της Ελλάδας.

Στόχος είναι στο Eurogroup της ∆ευτέρας, στο οποίο βασικό θέµα θα είναι η εµβάθυνση της Ευρωζώνης, να επισφραγιστεί η τελική απόφαση. Ακόµη όµως κι αν υπάρξει συµφωνία µεταξύ των υπουργών, υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να µην ανακοινωθεί, παρά µόνο δύο µέρες µετά, όταν στις 21 Νοεµβρίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσηµα τη γνώµη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισµών των κρατών-µελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου.

«Το Eurogroup δεν επιθυµεί να προκαταλάβει την επίσηµη γνώµη της Κοµισιόν» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια πηγής της Ευρωζώνης. «Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στις εκτιµήσεις, ωστόσο παραµένει µια διαφορά περί τα 280 εκατ. ευρώ» µας εξήγησε πηγή κοντά στις διαπραγµατεύσεις. «Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να κερδίσει µεν τη µη περικοπή των συντάξεων, να µην µπορέσει όµως να εξασφαλίσει το σύνολο των θετικών µέτρων» κατέληξε.

συντάξειςαναδρομικά