BBC: Το plan Β των Millennials στην Ελλάδα
NewsroomΤο BBC παρουσιάζει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία και την προσπάθεια των Ελλήνων millenials να επιβιώσουν σε μία από τις χειρότερες αγορές εργασίας
Επισημαίνοντας ότι η νεανική ανεργία στη χώρα μας έχει σκαρφαλώσει στο 40%, το βρετανικό δίκτυο παραθέτει μαρτυρίες νεαρών Ελλήνων -έχουν γεννηθεί μεταξύ των δεκαετιών 1980- 2000- που θέλουν να βγάλουν τον επιούσιο κάνοντας όμως οποιαδήποτε δουλειά.
«Αντιμετωπίζοντας μία από τις χειρότερες αγορές εργασίας στον κόσμο, πολλοί Έλληνες millennials απορρίπτουν τα όνειρα δημιουργικής και εξειδικευμένης εργασίας. Αντ' αυτού προχωρούν σε Plan B για να τα βγάλουν πέρα», αναφέρει το BBC.
Η Αρετή Σταμπέλου από την Αθήνα, έχει μείνει άνεργη από τον περασμένο Ιούλιο καθώς η ίδια και 24 συνάδελφοί της απολύθηκαν από την δουλειά τους σε call centre . Δεν της άρεσε η δουλειά της.Ήταν δύσκολη και της απορροφούσε ενέργεια.
«Ήμουν μόνο εκεί για τα χρήματα - δεν μου πρόσφερε τίποτα άλλο», επισημαίνει.
Η 28χρονη αποφοίτησε το 2011 από το πανεπιστήμιο παίρνοντας πτυχίο πολιτικών επιστημών. Δεν κατάφερε να βρει κάτι καλύτερο.
«Θα ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό. Όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο, ήθελα να εργαστώ σε εταιρεία πολιτικής ανάλυσης ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», λέει η Σταμπέλου και προσθέτει:
«Αλλά όταν οι γονείς μου εγκατέλειψαν την Αθήνα, χρειαζόμουν ένα εισόδημα για να ζήσω. Έπρεπε να στηρίξω τον εαυτό μου και να βρω μία οποιαδήποτε δουλειά».
Όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, «Οι Έλληνες millennials αντιμετωπίζουν σήμερα μία από τις πιο δύσκολες αγορές εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει φθάσει το 40%.
Εκείνοι που καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά, όπως και η Αρετή, παγιδεύονται σε μια δύσκολη, χαμηλής εξειδίκευσης εργασία. Ο κατώτατος μισθός - που οι περισσότεροι απόφοιτοι κέρδιζαν - μειώθηκε από τα 800 ευρώ στα 600 ευρώ από την έναρξη της κρίσης κι ένας στους τέσσερις νέους χαρακτηρίζεται ως φτωχός Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους περίπου 250 χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίου εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να βρουν εργασία σε άλλες χώρες τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Όσοι από τους Έλληνες πτυχιούχους παραμένουν στην Ελλάδα, βρίσκουν δουλειά σε μπαρ ή γίνονται σερβιτόροι ή εργάζονται σε προωθητικές ενέργειες όπως η διανομή φυλλαδίων στους δρόμους. Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας δεν δηλώνονται κι έτσι δεν υπολογίζονται σε επίσημα στοιχεία για την απασχόληση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Αργυρού, Έλληνα οικονομολόγο στο Κάρντιf Business School, η σκιώδης οικονομία της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής της δραστηριότητας. «Είμαι βέβαιος ότι πολλές από αυτές τις δραστηριότητες αφορούν τους νέους», υπογραμμίζει.
«Επηρεάζει την προσωπική τους ευημερία επειδή αισθάνονται ανασφαλείς και παράλληλα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας».
Η Σταμπέλου παραδέχεται ότι όλη αυτή η εμπειρία, να αγωνίζεται να βρει μία σταθερή δουλειά, της έχει κοστίσει ψυχολογικά.
«Στο παρελθόν ένιωθα αρκετά νευρική και απαισιόδοξη για το μέλλον μου. Για μια περίοδο, ήμουν αρκετά καταθλιπτική - αισθάνθηκα ότι δεν είχα την ικανότητα να κάνω τίποτα», προσθέτει.
Τελευταία όμως η περίοδος που είναι άνεργη της έγινε ευκολότερη επειδή συζεί τώρα με τον φίλο της, ο οποίος μπορεί να την υποστηρίξει οικονομικά και ψυχολογικά.
«Τώρα νιώθω ότι έχω το χρόνο να μάθω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου... Δεν θέλω άλλη δουλειά όπως η τελευταία μου», επισημαίνει.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
- Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
- Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
- Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα