Οικονομία|06.06.2019 14:13

Υποχρεωτικά µέσω τράπεζας η καταβολή της αποζηµίωσης απόλυσης

Γιάννης Φώσκολος

Υποχρεωτικά µέσω τράπεζας θα γίνεται από 1ης Ιουλίου η καταβολή της αποζηµίωσης απόλυσης σε όλους τους µισθωτούς. Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε χθες την απόφαση που εξειδικεύει την πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση, ώστε να «κλειδώσει» η διαδικασία για την υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες της αποζηµίωσης απόλυσης των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα µέσω τραπεζικού λογαριασµού ή λογαριασµού πληρωµών. Ειδικότερα, σε εφαρµογή της ρύθµισης που ψηφίστηκε µε τον νόµο των 120 δόσεων στις 15 του περασµένου Μαΐου, από την 1η Ιουλίου 2019 οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν την αποζηµίωση απόλυσης των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα αποκλειστικά σε λογαριασµούς πληρωµών των δικαιούχων.

Αποκλείεται έτσι η καταβολή της αποζηµίωσης σε ρευστό και στο χέρι, µε στόχο να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών και να αποφεύγονται φαινόµενα αυθαιρεσίας κατά των εργαζοµένων. Τόσο για την καταβολή των αποζηµιώσεων απόλυσης όσο και για την καταβολή των µισθών, οι εργοδότες υποχρεώνονται να αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστηµα που αφορά.

Υπενθυµίζεται ότι τον Μάιο του 2016 θεσµοθετήθηκε η υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα µέσω τραπεζικού λογαριασµού ή λογαριασµού πληρωµών. Σύµφωνα µε το υπουργείο Εργασίας, η ρύθµιση αυτή έχει συµβάλει στην προστασία των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και στον πληρέστερο έλεγχο των υποχρεώσεων των εργοδοτών ως προς την καταβολή του οφειλόµενου µισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. «Εχουν γίνει βήµατα ενίσχυσης των εργαζοµένων» ανέφερε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου µισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, τη µείωση της ανεργίας, τα στοχευµένα µέτρα για την αδήλωτη και την υποδηλωµένη εργασία, τις υπερωρίες, τις εργολαβίες κ.λπ. Η ίδια αναφέρθηκε σε ένα «ισορροπηµένο µείγµα πολιτικών» το οποίο στηρίζεται στις µειώσεις εισφορών και φόρων από τη µια και στην ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και του κοινωνικού κράτους από την άλλη. Υπενθυµίζεται πως µε άλλη ρύθµιση του ίδιου νοµοσχεδίου εισάγεται η γενική υποχρέωση από 1ης Ιουλίου για καταβολή µέσω τράπεζας της αποζηµίωσης και των εισφορών των µαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που πραγµατοποιούν πρακτική άσκηση ή µαθητεία σε οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τοµέα. Οι επιχειρήσεις καταθέτουν µέσω τράπεζας τα αναλογούντα ποσά, τα οποία µεταφέρονται στον λογαριασµό του πρακτικώς ασκούµενου ή µαθητευόµενου και του φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αντίστοιχα.

υπουργείο ΕργασίαςαποζημίωσηαπόλυσηΈφη Αχτσιόγλου