Οικονομία|23.10.2018 13:36

Τα 7 κριτήρια για επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας

Γιάννης Φώσκολος

Νέο point system έρχεται για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Η τελική φόρμουλα έχει «κλειδώσει», ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι και τα νέα ποσά επιδομάτων μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, στις 17 Ιανουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του επιδόματος. Στο μεταξύ, σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται 93.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, μόνιμοι ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και εισπράττουν σήμερα επίδομα 35-150 ευρώ. Στην πρώτη γραμμή είναι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στην αποκομιδή απορριμμάτων, νοσηλευτές, οδηγοί οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών, δασικοί κ.ά.

Η γνωμοδότηση της διυπουργικής επιτροπής που συστήθηκε για να αναμορφώσει το καθεστώς του επιδόματος είναι έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, εισάγει νέο σύστημα υπαγωγής και καινούργια εξίσωση υπολογισμού. Επτά κριτήρια υπαγωγής με επτά «ισοβαρείς» ομάδες βλαπτικών παραγόντων βαθμολογούνται βάσει ενός πίνακα επικινδυνότητας ο οποίος ενσωματώνει ρήτρες για την πιθανότητα και τη σοβαρότητα της έκθεσης σε κίνδυνο (βασίστηκε σε μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθείται ήδη από την ΕΕ).

Μέσω αυτής της εξίσωσης θα προκύψουν οι νέοι δικαιούχοι, τα ποσά και η διαβάθμιση του νέου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα  με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για το φλέγον θέμα, ενώ, όπως αναφέρεται ρητά στο πόρισμα, η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα καινούργια κριτήρια πρέπει να έχει λάβει τη μορφή τελικής γνωμοδότησης μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Ερωτηματολόγιο

Η εφαρμογή της νέας εξίσωσης υπολογισμού θα ξεκινήσει από τους υπαλλήλους που είναι ήδη δικαιούχοι σήμερα. Σε όσους φορείς είναι εφικτό θα συμπληρώνεται ένα εξειδικευμένο και τυποποιημένο ερωτηματολόγιο προσαρμοσμένο στο νέο καθεστώς. Σε δεύτερη φάση, το ίδιο ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί με ανάλογο τρόπο από κλάδους/ειδικότητες που διεκδικούν τη χορήγηση του επιδόματος (π.χ. φορείς που έχουν υποβάλει υπόμνημα προς τη Διυπουργική Επιτροπή). Κάθε χώρος εργασίας ή και κάθε κλάδος και ειδικότητα θα εξετάζεται ως προς την επικινδυνότητά του, θα αθροίζονται οι επιμέρους «πόντοι» και θα εξάγεται η συνολική βαθμολογία. Τα υψηλότερα ποσά θα δικαιούνται όσοι θα συγκεντρώσουν τον συνδυασμό υψηλή ή σημαντική επικινδυνότητα, που αντιστοιχεί σε μεγάλες και σοβαρές συνέπειες (μεγάλης βαρύτητας ή και μόνιμες βλάβες στην υγεία), και πιθανή ή σχεδόν βέβαιη έκθεση σε κίνδυνο (ενδέχεται να συμβεί συχνά ή συμβαίνει με βεβαιότητα). Μεσαία ποσά θα πρέπει να περιμένουν όσοι καταταγούν στη μεσαία κατηγορία με σχεδόν βέβαιη ή πιθανή έκθεση σε κίνδυνο μέτριας βαρύτητας και δυνητική ή σπάνια έκθεση σε κίνδυνο με μεγάλες και σοβαρές συνέπειες.

Τα επτά κριτήρια υπαγωγής, δηλαδή οι παράγοντες που θα βαθμολογηθούν με την παραπάνω εξίσωση ώστε να δείξουν την κατάταξη του υπαλλήλου, είναι οι εξής βλαπτικοί παράγοντες:

  1. Φυσικοί (θόρυβος, δονήσεις, ακτινοβολίες, ακραίες υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες).
  2. Χημικοί (ερεθιστικοί, τοξικοί, καρκινογόνοι, διαβρωτικοί ή και εκρηκτικοί).
  3. Βιολογικοί παράγοντες.
  4. Εργονομικοί (χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, εργασία πάνω από το ύψος των ώμων και βαριά σωματική εργασία).
  5. Μηχανολογικοί - ηλεκτρολογικοί (εργασία με μηχανήματα με κινητά μέρη, εργασία επηρεαζόμενη από ρεύμα υψηλής τάσης, εργασία σε ύψος, σε βάθος, υποθαλάσσια, εργασία σε περιορισμένο χώρο, εργασία εκτός στεγασμένου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου).
  6. Οργανωτικοί παράγοντες (εργασία σε 24ωρες βάρδιες με νυχτερινό ωράριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με παροχή εργασίας τουλάχιστον 5 ωρών μεταξύ 10 μ.μ. έως 6 π.μ.).
  7. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (εργασιακό στρες που απορρέει από την εντατικοποίηση εργασίας αλλά και η συνεχής και εντατική εργασία υπό ψυχοσωματική φόρτιση).

Το νέο πλήθος των δικαιούχων θα καταταγεί, κατά κλάδο/ειδικότητα ή χώρο εργασίας, με βάση τη συνολική βαθμολογία που θα συγκεντρώσει από την άθροιση των επτά βλαπτικών παραγόντων. Σήμερα η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ ετησίως για 93.000 δικαιούχους και το επίδομα κατηγοριοποιείται σε τέσσερα στρώματα βάσει ειδικοτήτων και χώρων εργασίας:

  1. Στην πρώτη κατηγορία 83.527 υπάλληλοι εισπράττουν 150 ευρώ.
  2. Στην πρώτη κατηγορία 5.203 υπάλληλοι εισπράττουν 70 ευρώ.
  3. Στην πρώτη κατηγορία 940 υπάλληλοι εισπράττουν 35 ευρώ.
  4. Στην πρώτη κατηγορία 2.950 δασικοί υπάλληλοι εισπράττουν 105 ευρώ. 
ανθυγιεινή εργασίαεπικίνδυνη εργασίαεπίδομα