Οικονομία|28.06.2019 07:28

Η επένδυση που εκτοξεύει την Ελλάδα

Θεόδωρος Παναγούλης

Σε µια νέα, αναβαθµισµένη φάση εισέρχεται η υπόθεση της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα µας µε τη χθεσινή υπογραφή, παρουσία του πρωθυπουργού, της σύµβασης µίσθωσης του ελληνικού Δηµοσίου µε την κοινοπραξία Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ, για την παραχώρηση του δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα συνδέεται οργανικά µε την έντονη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συνεργαζόµενη µε πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Exxon Mobil και η Total – εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο ερευνητικό πρόγραµµα της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Ψήφο εµπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονοµίας χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την επένδυση που υπογράφηκε χθες, τονίζοντας -µεταξύ άλλων- ότι η χώρα µας, εκτός από τον ρόλο του κρίσιµου ενεργειακού κόµβου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη µετατρέψει σε παραγωγό ενέργειας. «Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλο ορίζοντα και άλλο βάρος στον γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας µας.

Ταυτόχρονα δίνει και άλλη αναπτυξιακή και οικονοµική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από µόλις τέσσερα χρόνια ήταν µια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι µια χώρα αυτοδύναµη» επισήµανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η σύµβαση µε δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της Ενέργειας, αλλά και µε τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωµα πολυετούς προσπάθειας και µακροχρόνιου σχεδιασµού.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη µε τον εντοπισµό σηµαντικών κοιτασµάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. «Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόµο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδοµών» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο δηµιουργίας του αγωγού EastMed, που θα µεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, µε σηµείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη. «Η Ελλάδα και η Κύπρος προχωρούν µε καλά σχεδιασµένα και συντονισµένα βήµατα στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων τους, διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την υποστήριξη των προσπαθειών τους από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα» είπε.

Απόδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραµατίζουν τα ΕΛΠΕ στον τοµέα της Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων χαρακτήρισε τη χθεσινή υπογραφή ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλός τους Ευστάθιος Τσοτσορός. «Με την υπογραφή των συµφωνιών αφενός ολοκληρώνεται µε επιτυχία το πρώτο µέρος του στρατηγικού σχεδιασµού µας στον τοµέα της Ερευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό µας ρόλο µε τη συµµετοχή στις 9 από τις 12 νέες παραχωρήσεις του ∆ηµοσίου, και αφετέρου ενδυναµώνεται αποφασιστικά η συνεργασία µας µε τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες Exxon Mobil και Total, συµβάλλοντας στο µείζον εθνικό εγχείρηµα για ενεργειακή αυτοδυναµία και ενεργειακή ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερευνητική περίοδος οκτώ ετών

Να σηµειωθεί ότι οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι έκτασης 20.058,4 τετρ. χλµ. και 19.868,37 τετρ. χλµ., αντιστοίχως. Επίσης, προκηρύχθηκαν το 2017 έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην ανάδοχο κοινοπραξία µετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν χθες τις συµβάσεις, ενώ από την πλευρά του ∆ηµοσίου οι υπογράφοντες ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς. Η ερευνητική περίοδος διαρκεί οκτώ χρόνια (µε δυνατότητα παράτασης), διάστηµα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισµικών και γεωχηµικών ερευνών, καθώς και µιας γεώτρησης βάθους 4.000 µέτρων (συµπεριλαµβανοµένου του βάθους νερού). Πάντως, µε την ευκαιρία της χθεσινής υπογραφής ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ευρύτερα στα θέµατα της ελληνικής οικονοµίας η οποία, όπως είπε, «κινείται για ένατο συνεχόµενο τρίµηνο σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης, έχοντας εξασφαλίσει το χαµηλότερο επιτόκιο δανεισµού από τις αγορές χρήµατος στη σύγχρονη ιστορία της και έχοντας ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ σε Αµεσες Ξένες Επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια. Η σηµερινή υπογραφή σηµατοδοτεί ότι οι µεγάλες επενδύσεις στη χώρα µας συνεχίζονται και ότι φέτος πάµε για νέο ρεκόρ».

ελληνική ΑΟΖυδρογονάνθρακεςExxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ