Οικονομία|30.06.2019 22:52

Το προφίλ των «μετοίκων»: Οι ξένοι ψάχνουν... σπίτι σε όλη την Ελλάδα

Δημήτρης Δελεβέγκος

Η «χρυσή βίζα», οι τιµές των ακινήτων που παραµένουν χαµηλές στην Ελλάδα, σε σχέση µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η ελκυστικότητα της χώρας µας ως προορισµού κατοικίας, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα όχι µόνο το ενδιαφέρον αλλά και τις αγοραπωλησίες από ξένους.

Εξάλλου, οι επενδύσεις από αλλοδαπούς αποτελούν την κινητήρια δύναµη της εγχώριας αγοράς κατοικίας, όπου οι τιµές αυξήθηκαν, κατά το πρώτο τρίµηνο της φετινής χρονιάς, σε ποσοστό 4%, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η «Ηµερησία», µε την αρωγή του κτηµατοµεσιτικού δικτύου E-Real Estates, µε επικεφαλής τον Θέµη Μπάκα, παρουσιάζει σήµερα τον «χάρτη» των ξένων επενδυτών στη χώρα µας, το ύψος των τιµών ανά περιοχή, αλλά και την αξία των κεφαλαίων που τοποθετούν.

Αττική - Στο στόμα του... δράκου η πρωτεύουσα

Στην Αττική µεγάλος αριθµός εθνικοτήτων απαρτίζουν το «µωσαϊκό» των ξένων επενδυτών, µε τους Κινέζους να αντιπροσωπεύουν τη µερίδα του λέοντος όσον αφορά τον αριθµό αδειών διαµονής -ανέρχονται σε 2.760- που έχουν λάβει µέσω του προγράµµατος για τη χορήγηση αδειών διαµονής για επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Με στόχο τη διαµονή, οι περιοχές που επιλέγουν βρίσκονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Παλαιό Φάληρο, Ν. Σµύρνη, Γλυφάδα, Βούλα και Αλιµο), αλλά και κοντά στο διεθνές αεροδρόµιο Αθηνών. Ταυτόχρονα, τα κινεζικά κεφάλαια τοποθετούνται, για επενδυτικούς σκοπούς, σε ιδιοκτησίες που πωλούνται µέχρι 700 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο και χρήζουν ανακαίνισης µε στόχο τόσο τη βραχυχρόνια µίσθωση όσο και τη µεταπώληση σε οµοεθνείς τους.

Ισχυρό «παρών» δίνουν και οι Ισραηλινοί, που επιλέγουν, ως επί το πλείστον, ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες αυτού (Παγκράτι, Κυψέλη, Ν. Κόσµο κ.λπ.), επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν υπεραξίες, µέσω της ανακαίνισης και της βραχυπρόθεσµης µίσθωσής τους. ∆εν απουσιάζουν οι περιπτώσεις της απόκτησης κτιρίων µε στόχο τη µετασκευή τους σε boutique hotels ή ακόµη και φοιτητικές κατοικίες.

Τα ισραηλινά κεφάλαια επιλέγουν και τον Πειραιά, ο οποίος προσελκύει ισχυρή ζήτηση λόγω και της ανάπτυξης που γνωρίζει το λιµάνι του Πειραιά. Από τη λίστα των ξένων επενδυτών δεν λείπουν οι Τούρκοι επιχειρηµατίες, οι οποίοι διαχρονικά επιλέγουν τα νότια προάστια, επιθυµώντας να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Το τελευταίο διάστηµα, ψηλά στις προτιµήσεις των επενδυτών από την Κίνα βρίσκονται περιοχές του κέντρου, όπως το Κολωνάκι και η Πλάκα, που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες µέσω της βραχυπρόθεσµης ενοικίασης των διαµερισµάτων που αποκτούν, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Τα ποσά που διαθέτουν ξεπερνούν, σε πολλές περιπτώσεις, τις 350.000 ευρώ, ενώ στο στόχαστρο των εν λόγω επενδυτών βρίσκονται και πολυκατοικίες.

Τον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Αττική συµπληρώνουν οι Αραβες, οι Σύροι και οι Λιβανέζοι, µε τους τελευταίους να αποτελούν «σταθερή αξία» της εγχώριας αγοράς ακινήτων, ακόµη και πριν θεσπιστεί το καθεστώς της Χρυσής Βίζας. Οι Αραβες αναζητούν, κατά βάση, µεγάλης επιφάνειας ακίνητα κοντά στη θάλασσα και συνεπώς σε προάστια, όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγµένη και το Καβούρι, µε τα κεφάλαια που τοποθετούν να ξεπερνούν, σε πολλές περιπτώσεις, το 1 εκατ. ευρώ. Οι Σύροι και οι Λιβανέζοι εµφανίζουν κινητικότητα και σε τοποθετήσεις στον Πειραιά.

Θεσσαλονίκη - Κατοικίες χαµηλής αξίας µε στόχο την ανακαίνιση

Οι Ισραηλινοί, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της E-Real Estates, έχουν δεσµούς πολλών αιώνων µε τη συµπρωτεύουσα, όπου η σχεδιαζόµενη κατασκευή του µουσείου Ολοκαυτώµατος έχει ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικίας.

Κατά την τελευταία διετία, η κινητικότητα έχει ενισχυθεί, µε τους Ισραηλινούς που δραστηριοποιούνται είτε αυτόνοµα είτε µέσω κοινοπραξιών εταιρειών να είναι δεινοί διαπραγµατευτές, επιδιώκοντας τη µεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδύσεών τους, όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην απόκτηση χαµηλής αξίας κατοικιών ή πολυκατοικιών µε στόχο την ανακαίνισή τους και εν συνεχεία τη µίσθωσή τους.

Σηµαντική κινητικότητα καταγράφεται στην πλατεία ∆ηµοκρατίας και στις συνοικίες πέριξ των οδών Βαλαωρίτου, Συγγρού, Πτολεµαίων, Αντιγονιδών κ.τ.λ. Μεγάλης παλαιότητας βιοτεχνικά κτίρια που µπορούν να αποκτήσουν χρήση κατοικίας ανήκουν στην παραδοσιακή κατηγορία ιδιοκτησιών που αγοράζουν οι επενδυτές από το Ισραήλ.

Ως προς το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων, ευλόγως ποικίλλει σε συνάρτηση µε το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, θέτοντας το χαµηλότερο σηµείο του πήχη στα 700 ευρώ ανά τ.µ. Παρουσία στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης διαθέτουν και οι Τούρκοι, ενώ οι επενδύσεις από τη γείτονα ενισχύθηκαν σηµαντικά τόσο κατά το πραξικόπηµα του 2016 όσο και το καλοκαίρι του 2018, οπότε η τουρκική λίρα είχε κατρακυλήσει.

Κεφάλαια, σύµφωνα µε την έρευνα της E-Real Estate, τοποθετούν στο real estate της συµπρωτεύουσας και επενδυτές από βαλκανικές χώρες, µεταξύ των οποίων η Βόρεια Μακεδονία, αναζητώντας φθηνά διαµερίσµατα µε αξία της τάξης των 25.000 - 30.000 ευρώ, σε περιοχές όπως το Φάληρο και η περιοχή του «Ιπποκρατείου». Τα έσοδα που θα µπορούσαν να αποκοµίσουν από τη µίσθωση των συγκεκριµένων ακινήτων αποτελούν ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσό, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη τα µεγέθη της τοπικής οικονοµίας.

Παραθαλάσσια σπίτια στην περιοχή της Περαίας και την Αγία Τριάδα και διαµερίσµατα από 50 έως 60 τ.µ. µε αξία έως 50.000 ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών από τα Βαλκάνια. Από την πλευρά τους, οι Βούλγαροι και οι Ρουµάνοι ανεβάζουν τον «πήχη», επιλέγοντας ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τον Θέµη Μπάκα το «παρών», έστω και σε µικρότερο βαθµό, δίνουν και Γάλλοι επενδυτές, που υπολογίζεται ότι έχουν αποκτήσει έως 12 ακίνητα στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η µετατροπή τους σε µικρά αστικά ξενοδοχεία, αλλά και σε τουριστικά καταλύµατα που θα φέρουν το σήµα του ΕΟΤ. Στην τουριστική Χαλκιδική, αξιοσηµείωτη δραστηριότητα εµφανίζουν οι Ρώσοι που τοποθετούνται στην Κασσάνδρα, λόγω της ύπαρξης, εκεί, µεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτηµάτων. Παρατηρείται να προχωρούν, συχνά, στην ανακαίνιση του ακινήτου που αποκτούν, ενώ δραστηριοποιούνται και επιχειρηµατικά στον χώρο του τουρισµού, µε κοινό παρονοµαστή του συνόλου των εγχειρηµάτων τους να αποτελεί η εξασφάλιση άδειας διαµονής.

Πελοπόννησος - Εως και 300.000 ευρώ για οικόπεδο 4 στρεµµάτων

Σύµφωνα µε την E-Real Estate, οµογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερµανία και τη Βρετανία τοποθετούνται στην τοπική αγορά ακινήτων, µε το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στο Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι.

Στη Λακωνία σύνηθες φαινόµενο αποτελούν οι επενδύσεις σε εκτάσεις γης, ενώ Γερµανοί και Ιταλοί τοποθετούνται σε Μάνη και Ελαφόνησο. Στη Μονεµβασιά µία κατοικία δύο υπνοδωµατίων 100 τ.µ. εντός του κάστρου κοστίζει 2.500 - 3.000 ευρώ / τ.µ., µε τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ορεινά αγροτεµάχια εκτός κάστρου σε τιµές από 1.000 - 2.000 ευρώ / στρέµµα ή και εγκαταλειµµένα παλαιά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης.

Στη Μεσσηνία, λόγω του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος Costa Navarino, η αγορά ακινήτων προσελκύει οµογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η ζήτηση προέρχεται και από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Το τίµηµα για ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεµµάτων κοντά στη θάλασσα κυµαίνεται από 250.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ στην Καλαµάτα η τιµή πώλησης ενός διαµερίσµατος µε θέα στην παραλία ενδέχεται να αγγίζει τα 200.000 ευρώ.

Κυκλάδες - Ψήφο εµπιστοσύνης σε Μύκονο και Σαντορίνη

Πρωταγωνιστή της ζήτησης αποτελεί η Μύκονος, όπου επενδύουν εκτός από οµογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία ή αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή και εύποροι Τούρκοι. Βίλες από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασµό προσελκύουν σηµαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, µε τη ζητούµενη τιµή για πολυτελή βίλα στη Μύκονο να κυµαίνεται από 5.500 έως 7.500 ευρώ ανά τ.µ. Ωστόσο, η τιµή µίας νεόδµητης µεζονέτας ενδέχεται να αγγίζει τα 10.000 ευρώ ανά τ.µ.

Κορυφαία θέση καταλαµβάνει και η αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη, που αποτελεί πρώτη επιλογή των Κινέζων επενδυτών. Ενδεικτικά, η ζητούµενη τιµή για ένα οικόπεδο 15 στρεµµάτων άρτιο και οικοδοµήσιµο κυµαίνεται από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Σηµαντική θέση ως προς τις επενδύσεις από την αλλοδαπή καταλαµβάνει και η Νάξος, που προσελκύει οµογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.

Οι Γερµανοί, οι Αµερικανοί και οι Καναδοί περιλαµβάνονται στους αγοραστές, µε τη ζητούµενη τιµή για εντός σχεδίου κατοικίες στη Χώρα να κυµαίνεται από 2.500 έως 3.000 ευρώ/τ.µ. Οικόπεδο τεσσάρων στρεµµάτων, εκτός σχεδίου, µε θέα εκτιµάται ότι έχει τιµή από 100.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ στη βόρεια πλευρά οι τιµές είναι χαµηλότερες, καθώς η τιµή για 4 στρέµµατα κυµαίνεται από 50.000 έως 60.000 ευρώ.

AirbnbενοίκιαΑθηναϊκή Ριβιέραβραχυχρόνιες μισθώσεις