Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό δεκαετές ομόλογο
Ελευθερία ΑρλαπάνουΝέα ιστορικά χαµηλά επίπεδα «δοκιµάζουν» τα επιτόκια των ελληνικών οµολόγων, αποκλιµακώνοντας µε ραγδαίο ρυθµό το κόστος δανεισµού για το ελληνικό ∆ηµόσιο. Είναι ενδεικτικό της δυναµικής που αναπτύσσεται το ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς οµολόγου κινούνταν χθες στη ζώνη του 2%-2,1%, πολύ κοντά δηλαδή στο να σπάσει το φράγµα του 2%.
Οι εξελίξεις ενισχύουν τον σχεδιασµό και τις εισηγήσεις που υπάρχουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο τραπέζι του Οργανισµού Διαχείρισης Δηµοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για να γίνει η επόµενη έξοδος του Δηµοσίου στις αγορές µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Πρόκειται άλλωστε για µια ιδιαίτερα ελκυστική συγκυρία για τους ελληνικούς τίτλους και είναι στοίχηµα η επόµενη ή οι επόµενες εκδόσεις τόσο ως προς το επιτόκιο που θα επιτευχθεί όσο και ως προς την ποιότητα και τον όγκο των µακροπρόθεσµων επενδυτών που θα προσελκύσει. Οπως διαµορφώνεται άλλωστε η εικόνα στην αγορά οµολόγων τις τελευταίες εβδοµάδες, η µείωση των αποδόσεων είναι αισθητή και στις µακροπρόθεσµες διάρκειες, εξέλιξη που ενισχύει και τα σενάρια για εκδόσεις µεγάλης διάρκειας το επόµενο διάστηµα. Στόχος φέρεται να είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επόµενη ή οι επόµενες εκδόσεις να έχουν ολοκληρωθεί µέχρι τον Σεπτέµβριο, πριν αρχίσουν να κορυφώνονται οι διαπραγµατεύσεις µε τους θεσµούς για τον προϋπολογισµό του 2020, ενώ η κάθε έκδοση εκτιµάται πως θα κινηθεί στην περιοχή των 2-3 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σηµειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει εµπροσθοβαρώς το φετινό δανειακό πρόγραµµα και η στρατηγική του επικεντρώνεται στο να οικοδοµήσει τη σχέση του ελληνικού Δηµοσίου µε τους επενδυτές ώστε να χτίσει την καµπύλη των οµολόγων που πρακτικά «ξηλώθηκε» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι εξελίξεις καθιστούν τους ελληνικούς τίτλους µια ελκυστική τοποθέτηση για τους επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις εντός της Ευρωζώνης, ιδίως αφού γνωρίζουν πως ο µεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας είναι τα άλλα κράτη-µέλη, άρα θεωρείται πως θα είναι διαρκής η πίεση, µεσοµακροπρόθεσµα, να µην παρεκκλίνει δηµοσιονοµικά η Ελλάδα.
Πρέπει να σηµειωθεί παράλληλα πως η µεγάλη αποκλιµάκωση των τελευταίων ηµερών παρακολουθεί την ευρύτερη διεθνή τάση, στη σκιά των ανησυχιών των επενδυτών για τον εµπορικό πόλεµο και τα δεδοµένα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονοµίας. Οι αγορές θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί δυναµικά προκειµένου να στηρίξει την οικονοµία, κλίµα που συµβάλλει στην υποχώρηση των επιτοκίων στα οµόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα.
Βεβαίως, όπως προειδοποίησε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η αποκλιµάκωση που καταγράφεται στις αποδόσεις των ελληνικών οµολόγων τις τελευταίες εβδοµάδες είναι ένας θετικός παράγοντας. Το ότι όµως η πιστοληπτική αξιολόγηση του Δηµοσίου παραµένει σε καθεστώς µη επενδυτικής διαβάθµισης καθιστά ευάλωτους τους ελληνικούς τίτλους στις διακυµάνσεις των διεθνών αγορών και φέρνει στην πρώτη γραµµή την ανάγκη τήρησης µιας συνετής δηµοσιονοµικής πολιτικής µεσοπρόθεσµα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά