Θετικά μηνύματα αλλά και προειδοποιήσεις για NΔ από Moody's και Fitch
NewsroomΕνθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η χώρα μας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Fitch, μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την ανάληψη της ηγεσίας από τη Νέα Δημοκρατία, υπό την αίρεση πάντα της πολιτικής κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί και των σχέσεων που θα διαμορφωθούν με τους πιστωτές.
Fitch: Η θέση της χώρας θα εξαρτηθεί από την πολιτική της ΝΔ
Όπως επισημαίνει ο οίκος Fitch, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται, ωστόσο πρέπει να προσδιοριστούν οι συνέπειες από τις παροχές που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις. Εάν αυτό το πακέτο μέτρων οδηγήσει σε μια μεταβολή διαρκείας στη δημοσιονομική θέση της χώρας θα εξαρτηθεί, όμως, τόσο από τους επίσημους πιστωτές όσο και από τη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών εκ μέρους της νέας κυβέρνησης.
Γενικότερα, σημειώνεται πως η αξιολόγηση «ΒΒ-» της Ελλάδας έχει έρεισμα στο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που τυγχάνουν ανάλογης αξιολόγησης, ενώ παράλληλα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης θεωρείται ευνοϊκό, πόσω μάλλον που το κόστος εξυπηρέτησής του είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Προάγγελο νέας αναβάθμισης θα αποτελέσουν η επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, για τον οποίο επισημαίνεται πως γίνονται βήματα προόδου, αλλά η δυναμική ανάκαμψης παραμένει ασθενής λόγω του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της επανεμφάνισης ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Moody’s: Ασθενής ανάπτυξη, αλλά ευοίωνες προοπτικές
H Μoody’s, από την πλευρά της, εκτιμά πως ο νέος πρωθυπουργός έχει μια ατζέντα πιο φιλική απέναντι στο επιχειρείν, με φορολογικές ελαφρύνσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.
Όπως σημειώνεται, η ανεπάρκεια επενδύσεων αποτελεί βασική πρόκληση για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ανάπτυξη στην περιοχή πέριξ του 2%, εκτός εάν η αύξηση των επενδύσεων επιταχυνθεί σημαντικά.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στην Πορτογαλία και την Κύπρο έχει ανακάμψει σε επίπεδα προ της κρίσης και κατά 80% περίπου στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, όμως, είναι κάτω από το ένα τρίτο του επιπέδου πριν από την κρίση.
Το βασικό διακύβευμα, λοιπόν, για τη νέα κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδυτών και η επίτευξη ισχυρότερης ανάπτυξης, η οποία θα βοηθήσει τον τραπεζικό κλάδο. Την ίδια στιγμή, η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα είναι κρίσιμη για τη στήριξη της Ευρωζώνης, η οποία και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα τύχει κατανόησης από τους εταίρους της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης των φόρων και την εφαρμογή του προϋπολογισμού των δημόσιων επενδύσεων, αυξάνοντας την φορολογική βάση. Και όλα αυτά με το βλέμμα στο χρέος που βρίσκεται στο 180% επί του ΑΕΠ και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα υψηλότερα του κόσμου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά