Οικονομία | 05.08.2019 20:29

Στα 2,179 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιούνιο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Σε επίπεδα σταθερά άνω των 2 δισ. ευρώ παραμένουν τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν τον Ιούνιο στα 2,179 δισ. ευρώ, από περίπου 2,18 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το Μάιο. 

Η μείωση των επιπέδων αυτών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θέμα άμεσης προτεραιότητας, αλλά και πάγια επιδίωξη από την πλευρά των θεσμών καθώς πέρα από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων πρέπει να εξασφαλιστεί πως «απενεργοποιούνται» και οι εστίες δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν σε 2,179 δισ. ευρώ έναντι 2,182 δισ. ευρώ το Μάιο με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων να ανέρχονται σε 493 εκατ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 1,68 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος σε οφειλές να προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία (594 εκατ. ευρώ και 546 εκατ. ευρώ αντιστοίχως).

ληξιπρόθεσμες οφειλέςΔημόσιοιδιώτες