Οικονομία|09.08.2019 12:12

Καρούζος για κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης: «Η διάταξη πάσχει συνταγματικότητας»

Newsroom

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η η τροπολογία που πέρασε χθες Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Η απόφαση του Γιάννη Βρούτση και της επιστημονικής του ομάδας να καταργήσει το άρθρο 48 του Ν. 4611/2019, σύμφωνα με το οποίο μια καταγγελία εργασιακής σχέσης, δηλαδή απόλυση, θεωρείται έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (άρθρο 24), τον οποίο επικαλείται ο εργοδότης οφείλει όχι μόνο να επικαλείται, αλλά και να τον αποδεικνύει, βάζει μπουρλότο στα εργασιακά.

Ακόμη καταργήθηκαν οι διατάξεις

α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018),

β) του νόμου 4611 του 2019 για την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).

Εκτός από τον βάσιμο λόγο, φυσικά, σύμφωνα με την καταργούμενη διάταξη ο εργοδότης όφειλε να έχει κάνει εγγράφως την καταγγελία της σύμβασης και να έχει καταβάλλει αποζημίωση.

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε σχετικά και στο Open TV το πρωί της Παρασκευής

Μιλώντας στο ethnos.gr ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάταξη πάσχει αντισυνταγματικότητας, αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου.

«Η διάταξη νόμου κατά την άποψή μου, με την διατύπωση που περιλαμβάνει στο περιεχόμενό της, ότι δηλαδή καταργούνται αφότου ίσχυσαν οι προηγούμενες διατάξεις (του βάσιμου λόγου απόλυσης) θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων, που είχαν στο μεταξύ συντελεστή με βάση το πρόσφατο καθεστώς, ειδικά δε εκείνων των εργαζόμενων που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας κι ανεστάλη η προθεσμία δικαστικής προστασίας τους.

Κατά την άποψή μου ο νόμος δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική εφαρμογή, διότι δεκάδες υποθέσεις από εκκρεμείς αγωγές θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, ενώ η αναδρομική εφαρμογή του νόμου θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις στο να επαναλάβουν τις απολύσεις, θέμα το οποίο είναι τεράστιο. Το υπουργείο θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ, ειδάλλως, η διάταξη πάσχει συνταγματικότητας, αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου».

Όσα είπε ο υπουργός Εργασίας στην «Ωρα Ελλάδος Καλοκαίρι»

εργασιακάΓιάννης Βρούτσηςαπολύσειςνόμος Κατρούγκαλουβάσιμος λόγος απόλυσης