Αλαλούμ με τους επιτυχόντες
Άρης ΧατζηγεωργίουΑνω-κάτω το ΑΣΕΠ και δεκάδες υποψήφιοι που επιδίωξαν μία από τις 404 θέσεις διοικητικού γραμματέα σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες μέσω του διαγωνισμού 1Κ/2017, καθώς εντάχθηκαν στους προσωρινούς πίνακες, αλλά όχι και στους οριστικούς, και ετοιμάζονται να προσφύγουν τώρα στη Δικαιοσύνη.
Τα Τμήματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική από εκείνη της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού (ΚΕΔ) που εξέδωσε τα προσωρινά αποτελέσματα τον Οκτώβριο του 2017. Η διαφορετική προσέγγιση αφορά στη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών που έδιναν πολλά μόρια στους υποψηφίους.
Βάσει της προκήρυξης, όποιος είχε διδακτορικό με συναφές αντικείμενο σε σχέση με εκείνο της θέσης λάμβανε 400 μόρια και όποιος είχε συναφές μεταπτυχιακό 200 μόρια. Εάν το αντικείμενο δεν ήταν συναφές, τα μόρια ήταν 200 για το διδακτορικό και 100 για το μεταπτυχιακό, αντιστοίχως. Το θέμα είναι πως στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που ήταν από τους πρώτους τόσο μαζικούς μετά τους μνημονιακούς περιορισμούς, συμμετείχε ένας θηριώδης αριθμός περίπου 32.000 υποψηφίων, πολλοί εκ των οποίων προσκόμισαν μεταπτυχιακούς τίτλους επί παντός του επιστητού.
Οπως προκύπτει από την εξελιξη των πραγμάτων, η ΚΕΔ θεώρησε ότι συναφή με τη θέση ενός γραμματέα ήταν όλα τα διδακτορικά και μεταπτυχιακά διπλώματα που εμφάνισαν εκατοντάδες υποψήφιοι. Δεν είχε, δηλαδή, σημασία εάν κάποιος είχε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση, τη Μηχανική των Ρευστών ή την Αρχαιολογία, καθώς, θεωρητικά, όλοι οι παραπάνω είχαν αποκτήσει τις δεξιότητες για να οργανώσουν ένα γραφείο, να παρακολουθούν αρχεία και να συντάσσουν κείμενα.
Μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου στα τρία τμήματα που ασχολήθηκαν με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Οπως δηλώνεται από το ΑΣΕΠ, τα τρία τμήματα χωρίς να διαφωνήσουν μεταξύ τους (οπότε το θέμα θα έπρεπε να εξετασθεί από την Ελάσσονα Ολομέλεια) αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική και προχώρησαν σε στενή ερμηνεία της συνάφειας. Δεν θα έπαιρναν πολλά μόρια όλοι όσοι είχαν διδακτορικά και μεταπτυχιακά, αλλά μόνον όσοι είχαν σε τομέα και αντικείμενο διοικητικού χαρακτήρα. Αυτο- ΔΡΑΜΑ μάτως, όποιος είχε διδακτορικό και μεταπτυχιακό και είχε λάβει 600 μόρια έχανε τα 300 εάν βρισκόταν εκτός «διοικητικής επικράτειας».
Το πρόβλημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό βρέθηκαν 139 άτομα που είχαν ενταχθεί στις προσωρινές λίστες και την έχασαν έναν χρόνο μετά – διότι τόσο πολύ χρειάστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τμήματα. Με άλλα λόγια, περίπου το 35% των 404 προσωρινώς επιτυχόντων έπεσε στο χάσμα της ερμηνευτικής απόκλισης, ενώ συνήθως από τέτοιας μορφής διαδικασίες δικαιολογούνται «απώλειες» κάτω από 10%.
Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς πολλοί από τους 139 αρχικώς επιτυχόντες είχαν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται, μετακομίζοντας σε άλλες πόλεις και αφήνοντας τις δουλειές που έκαναν έως τότε.
Εγκαλούν το ΑΣΕΠ
Υποψήφιοι εγκαλούν το ΑΣΕΠ όχι μόνον διότι άλλαξε τα κριτήρια, αλλά και διότι καθυστέρησε στην έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων. Από πλευράς ΑΣΕΠ υποστηρίζεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον τεράστιο όγκο καθηκόντων που έχει συσσωρευθεί το τελευταίο διάστημα με τους μεγάλους διαγωνισμούς, αλλά και τις επιλογές στελεχών στη δημόσια διοίκηση. Τονίζεται, επίσης, ότι το δικαίωμα αλλαγής των κριτηρίων προβλέπεται από τις διαδικασίες, ενημερώνει πως καθένας πρόκειται να λάβει το σχετικό απόσπασμα της απόφασης που τον άφησε εκτός οριστικών αποτελεσμάτων και έχει δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
- Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
- «Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα