Οικονομία|20.11.2018 14:37

Σπάνε θυρίδες για χρέη προς το Δημόσιο - Τι αλλάζει με το αφορολόγητο

Σπύρος Δημητρέλης

Μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες ετοιµάζει το υπουργείο Οικονοµικών. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ έχει µπει το συγκεκριµένο τραπεζικό προϊόν, καθώς είναι το τελευταίο που έχει αποµείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταµεία.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστηµα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι µισθωµένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νοµοθετική ρύθµιση που ετοιµάζεται και θα κατατεθεί το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα στη Βουλή σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, στο οποίο θα περιληφθεί και σειρά ρυθµίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατοµµύρια φορολογουµένους.

Αυξάνεται το ελάχιστο ποσοστό δαπάνης µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τη λήψη της έκπτωσης φόρου

Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονοµικών σχεδιάζεται να περιληφθούν διατάξεις για:

  • Το χωρίς προειδοποίηση άνοιγµα και η δέσµευση του περιεχοµένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταµεία. Οπως σηµειώνουν γνώστες των τεκταινοµένων στο υπουργείο Οικονοµικών, «το µοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει µέχρι σήµερα εξαιρεθεί από τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, είναι οι τραπεζικές θυρίδες». Αυτό που γίνεται µέχρι σήµερα, όταν λαµβάνονται µέτρα αναγκαστικής είσπραξης για έναν οφειλέτη του ∆ηµοσίου, είναι η δέσµευση των τραπεζικών του λογαριασµών και η απόδοση στο δηµόσιο ταµείο των ποσών που υπάρχουν σε αυτό για την απόσβεση της οφειλής. Μάλιστα, η έκδοση του κατασχετηρίου τραπεζικών λογαριασµών γίνεται -βάσει νόµου- απροειδοποίητα, προκειµένου να προστατευθεί το δηµόσιο συµφέρον και να µην προλάβει ο οφειλέτης να σηκώσει τα χρήµατα από τους λογαριασµούς του. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι σηµαντικά ποσά από φορολογουµένους που έχουν οφειλές προς το ∆ηµόσιο έχουν «αποθηκευτεί» µε τη µορφή των µετρητών στις θυρίδες και έτσι η φορολογική διοίκηση δεν µπορεί να τα κατασχέσει.

Aπροειδοποίητα

Με τη διάταξη που έρχεται και θα τεθεί σε ισχύ, θα γίνεται απροειδοποίητη δέσµευση και του περιεχοµένου των τραπεζικών θυρίδων και θα δεσµεύεται το πολύτιµο περιεχόµενό τους, όπως µετρητά, έργα τέχνης και τιµαλφή. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε το υφιστάµενο καθεστώς το περιεχόµενο τραπεζικών θυρίδων δεσµεύεται σε δύο περιπτώσεις: στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισµού µιας οφειλής ως «ανεπίδεκτης είσπραξης». Στη δεύτερη περίπτωση η δέσµευση διαρκεί για δέκα έτη.

Στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι σηµαντικά ποσά από φορολογουµένους που έχουν οφειλές προς το ∆ηµόσιο έχουν «αποθηκευτεί» µε τη µορφή των µετρητών στις θυρίδες

  • Την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήµατος ως µέσου για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούµενου ποσοστού δαπάνης µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τη λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήµερα 10% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδηµα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδηµα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25%, αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγµής µε τη θέσπιση ακόµη µεγαλύτερων ποσοστών.

Στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν 320.000 τραπεζικές θυρίδες από τις οποίες είναι μισθωμένες 220.000 - Ποσοστό 70%

  • Τη µείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωµή µε τραπεζικό µέσο, όπως είναι η πιστωτική-χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασµού της επιχείρησης. Το όριο είναι σήµερα 500 ευρώ και µελετάται να µειωθεί σε 300 ευρώ ή και χαµηλότερα. Σηµειώνεται ότι τις αµέσως επόµενες ηµέρες αναµένεται να έρθει µε τη µορφή τροπολογίας σε άλλο νοµοσχέδιο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για συγκεκριµένες κατηγορίες φορολογουµένων, σύµφωνα µε τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, κ αθώς και για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
εφορίακατασχέσειςχρέη προς το Δημόσιο